ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια προμελέτη για το δασικό χωριό στα Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου Μια προμελέτη για το δασικό χωριό στα Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2024, 18:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από έναν χρόνο περίπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν ήταν υφυπουργός ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, αποφάσισε να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου το δασικό χωριό «Κέδρος» για 15+5 χρόνια.

Στην αυριανή, πολύ πρωινή συνεδρίασή της, η Περιφερειακή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 24.800 ευρώ για την ανάθεση μιας προμελέτης (αρχιτεκτονικής, στατικής και μηχανολογικής) για την αποτύπωση και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού, που βρίσκεται στον Καταρράκτη Άρτας.

Στην εισήγηση της τεχνικής έκθεσης αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την απόφαση παραχώρησης από το υπουργείο, ανέθεσε «σε μια ομάδα μηχανικών του Πολυτεχνείου της Αθήνας την συλλογή στοιχείων για την προμελέτη… διότι το δασικό χωριό, μετά την πάροδο τόσων χρόνων εγκατάλειψης, έχει καταστραφεί ολοσχερώς». Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα, είναι ένα από τα λίγα δασικά χωριά που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’00, από το τότε υπουργείο Γεωργίας. Η πρωτοβουλία αυτή είχε παρθεί στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου της περιοχής των Τζουμέρκων, και είχε κοστίσει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Το δασικό χωριό αποτελείται από 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ., 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ., τρεις ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ., ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο, ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο (180 τ.μ. ο κάθε όροφος), τρεις πέτρινες βρύσες και υπαίθριο αναψυκτήριο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε περσινές του δηλώσεις, είχε πει ότι θα γίνει μελέτη «καθώς οι παρεμβάσεις δεν θα είναι έναν απλό ‘μπάλωμα’».. «Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχή απασχόληση και μια μελέτη η οποία θα είναι ‘εποχής του 2030’» είχε πει...

Προς το παρόν, η όλη υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο προμελέτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back