Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, το δασικό χωριό και μια μελέτη «εποχής του 2030»

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου, το δασικό χωριό και μια μελέτη «εποχής του 2030»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2023, 20:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την παραχώρηση του δασικού χωριού «Κέδρος», που βρίσκεται στον Καταρράκτη Άρτας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Η ανακοίνωση έγινε διά ζώσης με τους δύο πολιτικούς άντρες να παραχωρούν συνέντευξη Τύπου επί εδάφους… Περιφέρειας Ηπείρου και να ανταλάσσουν μια δυνατή χειραψία (εκλογές γαρ...).

Το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα, είναι ένα από τα λίγα δασικά χωριά που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’00, από το τότε υπουργείο Γεωργίας. Η πρωτοβουλία αυτή είχε παρθεί στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου της περιοχής των Τζουμέρκων, και είχε κοστίσει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Για αρκετά χρόνια αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς, ιδίως όταν τη διαχείριση την είχαν αναλάβει άνθρωποι που ασχολούνταν με τον εναλλακτικό τουρισμό. 

Το 2012, το δασικό χωριό μισθώθηκε για 10 χρόνια στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο οποίος το είχε υπεκμισθώσει διαδοχικά σε δύο επιχειρηματίες. «Από το 2018, όμως, παραμένει κλειστό, καθώς οι μισθωτές διέκοψαν τη σύμβαση επικαλούμενοι το υψηλό κόστος συντήρησης» αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων είχε αιτηθεί την παραχώρηση του δασικού χωριού για 20 και άνω έτη, με δυνατότητα υπεκμίσθωσης. Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Περιβάλλοντος το παραχώρησε για πέντε επιπλέον έτη. Όμως, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων άλλαξε γνώμη λόγω του κόστους αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κατασκευές και δήλωσε «πως δεν αποδέχεται την παράταση της μίσθωσης και εισηγήθηκε την παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβει αυτή την επισκευή-ανακαίνιση του δασικού χωριού και την υπεκμίσθωσή του. Η Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωσε εγγράφως τη θετική αποδοχή της παραχώρησης», όπως αναφέρεται.

Το δασικό χωριό παραχωρείται λοιπόν για 15+5 έτη στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και έχει τη δυνατότητα υπεκμίσθωσης. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, δεν ανακοινώθηκε πάντως κάποιο ενδεικτικό κόστος για την αποκατάσταση του δασικού χωριού, το οποίο κάθε άλλο παρά καλή εικόνα παρουσιάζει.


Το δασικό χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ, αποτελείται από 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ., 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ., 3 ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ., ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο, ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο (180 τ.μ. ο κάθε όροφος), το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, πλήρως εξοπλισμένο, 3 πέτρινες βρύσες και υπαίθριο αναψυκτήριο.

Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο υφυπουργός κ. Αμυράς δήλωσε ότι το δασικό χωριό μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης και ότι ο ίδιος έχει «εμπιστοσύνη στην εμπειρία του κ. περιφερειάρχη». Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, είπε ότι θα γίνει εκπόνηση μελέτης «καθώς οι παρεμβάσεις δεν θα είναι έναν απλό ‘μπάλωμα’». Έδωσε δε έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία του δασικού χωριού. «Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχή απασχόληση και μια μελέτη η οποία θα είναι ‘εποχής του 2030’» πρόσθεσε... 

Κατά τα άλλα, ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις στον κ. Αμυρά λέγοντάς του ότι «να ξέρετε ότι γράφετε το όνομά σας. Μετά από τόσα χρόνια απραγίας, σε αυτό το δασικό χωριό θα δοθεί μια σωστή κατεύθυνση που θα τη δώσουμε μαζί και θα τη δώσουμε ηπειρώτικα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back