ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια περφόρμανς κατά της βίας στο Κομμένο

Εικόνα του άρθρου Μια περφόρμανς κατά της βίας στο Κομμένο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2019, 20:43
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια ηχητική-εικαστική περφόρμανς με αναφορές στην ιστορία του μαρτυρικού τόπου και με κύριο θέμα τον πόλεμο και την βία παρουσίασε στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου, ημέρα μνήμης των 317 θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων το 1943, ομάδα νέων από την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ελεύθεροι-Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Artifactory.

Το δρώμενο, το οποίο έγινε με την καθοδήγηση της σκηνοθέτη-περφόρμερ Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, ήταν το εξής: Άσπρα φανελάκια διαφόρων μεγεθών απλώθηκαν και ανέμισαν στην πλατεία του χωριού, φανελάκια που στη συνέχεια έγιναν κόκκινα με αναφορά σε όσους χάθηκαν και χάνονται άδικα καθημερινά. Παράλληλα ακούγονταν οι μαρτυρίες των επιζώντων. Το τραγούδι για το γάμο της Αλεξάνδρας  και άλλα στοιχεία από την ιστορία του Κομμένου κατέληξαν σε μια πορεία μνήμης. «Η βία απέναντι στους αθώους δεν σταμάτησε στο Κομμένο» όπως εύστοχα σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το έργο «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance), το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory με την υποστήριξη του Δήμου Νικολάου Σκουφά και τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back