ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Plásmata II με τρεις περφόρμανς το Σάββατο

Εικόνα του άρθρου Plásmata II με τρεις περφόρμανς το Σάββατο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2023, 03:06
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρία έργα της έκθεσης Plásmata ΙΙ, στα Ιωάννινα, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιούνται από τους/τις δημιουργούς τους σήμερα 17 Ιουνίου με τη φιλοξενία περφόρμανς στους χώρους των εικαστικών εγκαταστάσεων κι όχι μόνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι περφόρμανς αυτές αντλούν υλικό από την παράδοση και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, φέρνοντας μαζί διαφορετικές χρονικότητες και τονίζοντας ζητήματα υπερτοπικά και σύγχρονα. Η πολυφωνία, το τραγούδι, η γλώσσα και η μεταμφίεση δίνουν μορφή σε αφηγήσεις και επιτελέσεις που αφορούν στην αναγνώριση, τη συνάντηση και τη συμπερίληψη διαφορετικών υποκειμένων και κόσμων»

Πάνος Σκλαβενίτης, #thehead | Zéte

Τοποθεσία: Στον χώρο της εγκατάστασης #thehead | Zéte (στον Μώλο, λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου μέσω της οδού Γλυκήδων)

Ώρα: 19:00 - 21:00

Η περφόρμανς #thehead | Zéte βασίζεται σε μια εν εξελίξει έρευνα του Πάνου Σκλαβενίτη πάνω στη μεταμφίεση και το καρναβαλικό. Με αναφορές στην παράδοση αλλά και με στοιχεία φανταστικά και σύγχρονα, η περφόρμανς θα ενεργοποιήσει την ομώνυμη εγκατάσταση, δίνοντας μορφή σε μια συλλογική επιτέλεση από ένα ετερογενές πλήθος. Ζωομορφικές και φυτομορφικές μεταμφιέσεις, κινήσεις και δράσεις συνηθισμένες αλλά και παράδοξες θα καλέσουν τους επισκέπτες της έκθεσης και τους κατοίκους των Ιωαννίνων σε μια ιδιαίτερη, συμπεριληπτική γιορτή.

WordMord, Λιμνήμη, Λιμνήμη, Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής/θυελλώδη νήματα)

Τοποθεσία: Αυλή Δημοτικού Μουσείου Ασλάν Πασά (είσοδος από Σουγδουρή)

Ώρα: 19:30 - 20:00

H Λιμνήμη Λιμνήμη Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής / θυελλώδη νήματα) αποτελεί μια περιπατητική (site-specific) περφόρμανς, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται κάποια αποσπάσματα από την αφήγηση του υβριδικού, μη δυαδικού πλάσματος, Ισνaφ, το οποίο γεννιέται/αναπαράγεται μέσα από τις υλικότητες, τις χρονικότητες και τις τροπικότητες που συμβιώνουν στον βυθό «αυτ'ς που τρέφει τα πάντα», της λιμνήμης Παμβώτιδας. Η περφόρμανς θα ξεκινήσει από τον βυζαντινό πύργο, θα διαπεράσει την πύλη του κάστρου, όπου βρίσκεται η ηχητική και γλυπτική εγκατάσταση Glωssic Ισνaφ, και θα καταλήξει στη λίμνη. Το Glωssic Ισνaφ ανασυνθέτει μια υβριδική και πολυφωνική εκδοχή μιας διατοπικής πληθυντικής ιστορίας οντοτήτων, υλικοτήτων, λέξεων και ήχων, προτείνοντας μια πολυμεσική ύφανση υδαρότητας, ζέστης, φροντίδας και βίας.

O εξωτερικός χώρος της περφόρμανς δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Μαρία Λουίζου, Six Breaths per Minute

Τοποθεσία: Στον χώρο της εγκατάστασης Six Breaths per Minute (στην παραλίμνια περιοχή)

Ώρα: 18:30 - 21:30

Τι ρόλο παίζουν σήμερα παραδοσιακές τελετές και πρακτικές στη βίωση των συναισθημάτων του πένθους αλλά και σε μορφές διεκδίκησης; Πέντε ερμηνεύτριες θα κατοικήσουν τα κεραμικά γλυπτά του Six Breaths per Minute, μεταμορφώνοντάς τα σε σωματικά καταφύγια φωνών. Τα πέντε γλυπτά με ονόματα εμπνευσμένα από την ηπειρωτική πολυφωνία (Πάρτης, Κλώστης, Ισοκράτης, Προλογιστής, Ρίχτης) και το μοιρολόι θα λειτουργήσουν ως μουσικά κελύφη και θα προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για να ενωθούν φωνές που εναντιώνονται σε κάθε μορφή βίας.

Το ηχητικό έργο που θα προκύψει είναι μια πρωτότυπη φωνητική σύνθεση ειδικά δημιουργημένη για την έκθεση συμβολίζοντας ό,τι δεν μπορεί να εκφραστεί και να ειπωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back