Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια όχι και τόσο «πανηγυρική» επιστροφή

Εικόνα του άρθρου Μια όχι και τόσο «πανηγυρική» επιστροφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2020, 12:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, η «επιστροφή» της εστίασης στα Γιάννενα, δεν ήταν ακριβώς «πανηγυρική». Τα μαγαζιά άνοιξαν, η ανοχή από τις αρχές υπήρξε στο έπακρο, τα περισσότερα (όχι όλα και όχι πάντα) προβλεπόμενα για τις αποστάσεις τηρήθηκαν, αλλά ο κόσμος… δεν βγήκε.

Χτες λοιπόν ήταν η πρώτη μέρα της εστίασης μετά από 70 μέρες κλεισίματος, ωστόσο δεν ήταν και τόσο πανηγυρική, όσο αναμενόταν, στα Γιάννενα τουλάχιστον. Η πόλη απέκτησε ξανά μια εικόνα κανονικότητας, δεν δημιουργήθηκαν όμως… ουρές για τραπέζια ή το αδιαχώρητο. Η γενική αίσθηση είναι ότι ο καιρός δεν βοήθησε πολύ, αλλά και ότι υπάρχει ακόμα συστολή ένεκα της πανδημίας. Επίσης, δεν περισσεύει και το χρήμα…


Επίσης, όπου υπήρχε χώρος (πλατεία Κατσαδήμα, Μώλος, Γαριβάλδη) και όσα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα (π.χ. Όαση, Διεθνές), εφάρμοσαν με το... υποδεκάμετρο τις διατάξεις για τις αποστάσεις τραπεζιών. Αλλού πάλι, η εικόνα ήταν ότι δεν άλλαξαν και πολλά, αλλά ταυτόχρονα, στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπάρχει και η χωροταξική δυνατότητα να εφαρμοστούν ακριβώς τα μέτρα. Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη συνάρτηση των τραπεζιών επί πόσες φορές γεμίζουν. Παντού όμως, τηρήθηκε το όριο ατόμων ανά τραπέζι. Πιο εύκολα στον καφέ, λίγο πιο δύσκολα το βράδυ. Άλλωστε, οι φοιτητές λείπουν ακόμα…

Επίσης, η εικόνα της εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων, βάσει των νέων διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, είναι ορατή στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Αρκεί η επαναλειτουργία για να διασωθεί ο κλάδος; Τίποτε δεν είναι δεδομένο ακόμα. Οι καταστηματάρχες, δια των συλλογικών τους οργάνων έχουν χαρακτηρίσει «ανεπαρκή» τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία παραμένει φειδωλή.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 80,9% των επιχειρήσεων εστίασης έκλεισε και ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο, μειώθηκε κατά 9,7% και κατά 43,8% μόνο τον Μάρτιο. Στην Ήπειρο, υπολογίζεται ότι στον κλάδο «ΕΦΕΜ» (Εμπόριο, Φιλοξενία, Εστίαση, Μεταφορές) απασχολούνται 34.900 άτομα. Στα δε Γιάννενα, με στοιχεία του 2017, απασχολούνται 6.975 άτομα και ο κύκλος εργασιών (μαζί με τα καταλύματα) ήταν 94,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις εστίασης που θα ανοίξουν δοκιμαστικά, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να πράξουν ανάλογα. Η εστίαση ζητάει μεγαλύτερη και οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, απευθείας επιδότηση του κλάδου στο 5% του ετήσιου τζίρου του 2019, παράταση έκπτωσης ενοικίου, κατάργηση προκαταβολής φόρου, επιδότηση μισθολογικού κόστους κ.α.


ΣΧΟΛΙΑ
Πολίτης ιωαννινων
Γιατί λέτε ψέματα? Εκεί ήμασταν και ήταν όλα γεμάτα κ το πρωί κ το απόγευμα γέμισαν κ άδειασαν 2 φορές , η τρομολαγνοια σας δεν θα περάσει
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3