Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Υπάρχουν προοπτικές…

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Υπάρχουν προοπτικές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2021, 19:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δεν έφερε στην Ήπειρο τον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά» ούτε κάποιο άλλο σημαντικό έργο με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Και τώρα η Ήπειρος ελπίζει σε μικρότερα έργα, και κυρίως σε έργα αποκατάστασης μνημείων. Το Τζαμί της Καλούτσιανης, στα Γιάννενα, είναι ένα από τα μνημεία για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν προοπτικές, με το υπουργείο Πολιτισμού να το έχει εντάξει στη λίστα των μνημείων που προτείνει προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν είναι όμως το μόνο μνημείο της λίστας από την Ήπειρο. Στη λίστα αυτή, το υπουργείο Πολιτισμού περιλαμβάνει το Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι, για το οποίο συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον οίκο εκδίκου Γεωργίου («Παλάτι»), τη Βασιλική Α’ Δουμετίου με τα ψηφιδωτά της και την πύλη της Βασιλικής Β' Αλκίσωνος στη ρωμαϊκή Νικόπολη.

Το Τζαμί της Καλούτσιανης, όπως είναι σήμερα

Τη λίστα των μνημείων, τα οποία εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό πέντε πολιτιστικών διαδρομών, παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν δεχτεί πολλή κριτική για την πολιτιστική της πολιτική –από τα αρχαία στον σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την υπόθεση Λιγνάδη και τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη. 

Οι πέντε αυτές πολιτιστικές διαδρομές καλύπτουν όλη την επικράτεια (εξαιρείται η Αττική) και έχουν έναν προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ): «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Η πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Τα τρία μνημεία της ρωμαϊκής Νικόπολης «χώρεσαν» στα «Βήματα του Απόστολου Παύλου», το Τζαμί της Καλούτσιανης στην «Πολιτιστική Εγνατία Οδό» και το Κάστρο Κιάφας στο «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Μενδώνη, στην επιλογή των μνημείων για την κάθε διαδρομή, καθοριστικό ρόλο είχαν η ωριμότητα και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως πρόσθεσε, θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022. Το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Για το Τζαμί της Καλούτσιανης, υπάρχει μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, η οποία εγκρίθηκε πέρσι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τη μελέτη την έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Διαβάστε: Τζαμί Καλούτσιανης, «μια ευκαιρία για την πόλη»

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, λοιπόν, αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για το Τζαμί αλλά και για τα άλλα μνημεία στην Ήπειρο. Σε αναμονή των εξελίξεων επί της πρότασης του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προχώρησε στην παρουσίαση των πέντε πολιτιστικών διαδρομών, μετά και τις πρώτες επαφές που είχε με το Ταμείο Ανάκαμψης.


* Στην κεντρική φωτό, το Τζαμί της Καλούτσιανης σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back