ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια μικρή υπόκλιση στην ιστορία

Εικόνα του άρθρου Μια μικρή υπόκλιση στην ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2016, 22:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τους άνδρες και τις γυναίκες, μέλη του ΚΚΕ και του ΔΣΕ που εκτέλεσε το «δημοκρατικό» ελληνικό κράτος το 1948 στα Γιάννενα, τίμησε σήμερα ο δήμος Ιωαννιτών στην καθιερωμένη πλέον, ετήσια εκδήλωση, στο μνημείο στο χώρο εκτέλεσης, στο Σταυράκι.

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 68 χρόνια από τα έκτακτα στρατοδικεία που οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, μεταξύ άλλων την Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

 «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που εκτελέστηκαν σε μια ταραγμένη περίοδο της πατρίδας μας. Κι έχουμε για άλλη μία φορά την ευκαιρία να αντικρύσουμε το μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη τους. Για να μας θυμίζει όχι μόνο τη δική τους θυσία, αλλά και τον πόνο και τη δυστυχία που φέρνει ο εθνικός διχασμός. Και για να μας υπενθυμίζει – γιατί μάλλον πολύ συχνά το ξεχνάμε- ότι η ενότητα και η εθνική ομοψυχία είναι αναγκαίες συνθήκες για ένα λαό που προσπαθεί να σταθεί όρθιος σε μια αντίξοη εποχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στην ομιλία του.


Στο προσκλητήριο νεκρών διαβάστηκαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων το καλοκαίρι του ’48: Ευτυχία Πρίντζου, Κώστας Ράπτης, Άγγελος Χατζής, Χρήστος Πρέντζας, Ελπινίκη Μπίττη, Απόστολος Μπίττης, Βαγγέλης Ευαγγελίδης, Τιμολέων Ζουρνάς, Απόστολος Χόρδος, Βαγγέλης Χαρίτωνας, Πάνος Μαρνέλης, Κώστας Χρόνης, Κώστας Χολέβας, Γιώργος Στεργίου, Γιάννης Ασπρίδης, Γιάννης Καλαντζής, Βασίλης Καρράς, Ηλίας Μάντζιος, Σοφία Φαρίδου, Αντώνης Κιτσόπουλος.

Παρόντες στο σημερινό μνημόσυνο ήταν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων, πολλοί έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους, όπως επίσης  εκπρόσωποι των αρχών: η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου Γιούλα Μητροκώστα, ο αναπληρωτής πρύτανης Ανδρέας Φωτόπουλος.


Ο κ. Μπέγκας συνέχισε την ομιλία του: «Η ελληνική ιστορία είναι μια ιστορία γραμμένη με ηρωισμό, θυσίες και αγώνες, αλλά δυστυχώς περιλαμβάνει και σελίδες που γράφτηκαν από τα μίση, τα πάθη και τον αλληλοσπαραγμό του λαού μας και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε τη Γερμανική Κατοχή είναι μια από τις πιο μελανές κηλίδες στην ελληνική ιστορία, αλλά και στην ιστορία της «μικρής μας πόλης». Μια περίοδος μίσους και οδύνης. Εθνικού διχασμού που στοίχισε σε χιλιάδες αθώες ζωές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back