Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

72 χρόνια μετά, στο Σταυράκι

Εικόνα του άρθρου 72 χρόνια μετά, στο Σταυράκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2020, 00:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων Γιαννιωτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 κατά τον εμφύλιο πόλεμο, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών σε μια σεμνή εκδήλωση η οποία έγινε σήμερα το πρωί στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι οικογένειες των εκτελεσθέντων οι οποίες συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

«Σήμερα επανέρχομαι γονυπετής και πάντα σχεδόν άλαλος διερωτώμαι: Ο εμφύλιος των όπλων είναι ήδη παρελθόν. Και ο πρόσφατος και οι παλαιότεροι. Η σκιά τους όμως συνεχίζει να είναι διαρκώς παρούσα. Διολισθαίνει και διαποτίζει διαμέσου της πολιτικής ολόκληρο το φάσμα των κανόνων συνύπαρξης. Γίνεται μέρος ή ο πυρήνας της κουλτούρας των διαλεγομένων. Μιας κουλτούρας που δεν αφήνει ίχνος περιθωρίου για την ύπαρξη του απέναντι και διαφορετικού. Που συχνά δεν διαθέτει ελάχιστο έστω σεβασμό απέναντι στην αλήθεια. Και στην πραγματικότητα που σε κάθε περίπτωση έχει και τον τελευταίο λόγο. 

Διερωτώμαι πάνω στο νόημα της θυσίας σας. Ποιος κακός δαίμονας της Ιστορίας απαίτησε να κοπεί το νήμα της ζωής σας πάνω στον ανθό της νιότης σας; Εν ονόματι ποιας απάνθρωπης, ανύπαρκτης και αστήρικτης βεβαιότητας απαιτήθηκε η θυσία σας;» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος.

Και πρόσθεσε: «Τους εμφυλίους τους πλήρωσε -και τους πληρώνει- η χώρα μας. Ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε και την πρόσθετη και πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, ο λόγος του Θουκυδίδη ‘έργω και δηλούσθαι τας τιμάς’ εύγλωττα υποδεικνύει και το περιεχόμενο του χρέους μας προς τη θυσία σας: Δικαιωματικά είμαστε κληρονόμοι του λαμπρού αρχαιοελληνικού πολιτισμού που στάθηκε το θεμέλιο ολόκληρο του δυτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να αναλάβουμε το χρέος έμπρακτα, να εφαρμόσουμε και τις υποθήκες που ο πολιτισμός αυτός μας παρέδωσε. Αν πράγματι θέλουμε να φράξουμε οριστικά τη διαιώνιση του κακού εαυτού μας, ας τον κάνουμε προμετωπίδα της συνέχειάς μας. Αυτό είναι το χρέος μας».

Η ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε και η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για την υποχρέωση των δημοκρατικών πολιτών να διατηρήσουν ενεργή τη μνήμη «ειδικά σήμερα που επαναφέρεται ο διχαστικός εμφυλιοπολεμικός λόγος. Μόνον έτσι η θυσία των αγωνιστριών και των αγωνιστών θα έχει νόημα». «Είναι επιτακτική για όλους μας, πλέον, η συνέχιση του αγώνα για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, έχοντας φάρο τις θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών. Στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, υγειονομικής, οικονομικής αλλά και εθνικής κρίσης, όπου απαιτείται η συναίνεση, προθέσεις συμμετοχής κυβερνητικών αξιωματούχων σε εκδηλώσεις  που διοργανώνει η Ένωση Αποστράτων 'κατά των κομμουνιστοσυμοριτών', στον Γράμμο και στο Βίτσι, δεν συμβάλλουν στην υπόθεση της συναίνεσης, αλλά δίνουν βήμα στο διχασμό και το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Διαβάστε για το μνημείο στο Σταυράκι εδώ 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back