ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια μικρή βραδινή μουσική

Εικόνα του άρθρου Μια μικρή βραδινή μουσική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 20:30
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στα Γιάννενα «βρέχει ως γνωστόν μια φορά το χρόνο», όπως λέει το γνωστό ανέκδοτο (από Οκτώβριο μέχρι Μάιο) και ένας από τους ανθρώπους που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ «By the Lake».

Τελικά την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, δεν έβρεξε, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις που έφερναν κατακλυσμούς, αλλά ο κόσμος που σχεδόν γέμισε το Πνευματικό Κέντρο, δεν νοιαζόταν και πολύ γι αυτό.

Η avant premiere του By the Lake, του ντοκιμαντέρ που έφτιαξε η ΣΧΗΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ και ο typos-i ήταν αυτό που λέμε «επιτυχημένη». Πολύς κόσμος, πολλές επανασυνδέσεις, πολλές συζητήσεις, καθώς και πολλή συγκίνηση στο τέλος.

Το By the Lake αφηγείται ένα μέρος της ιστορίας της ροκ μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων μεταξύ 1975-1995. Όχι όλη, αλλά ένα σημαντικό της κομμάτι, που το περιγράφουν 16 από τους πρωταγωνιστές της. Οι περισσότεροι, όσοι δεν δούλευαν Παρασκευή βράδυ, ήταν εκεί και μάλιστα, είχαν έρθει και από άλλες πόλεις όπου ζούνε πλέον. Ήταν σύσσωμο το «Κεφάλαιο 24» πχ, όπως έπαιζε στις αρχές του ’90 και όπως περνάει από την οθόνη σε ένα (ιστορικό) σάουντσεκ στον θερινό «Ορφέα», αφού ήρθαν και οι Γιάννης Μήτσης και Αντώνης Λιβιεράτος από Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Ήταν ακόμα άνθρωποι που μιλούν στο ντοκιμαντέρ και κυρίως, έζησαν (και δημιούργησαν) αυτή την εποχή: Ο Χρήστος Παρλαπάς, ο Στάθης Χούλιαρης, οι αδερφοί Παπαδημητρίου, ο Φάνης Ζαΐμης, οι λίγο μεταγενέστεροι Πέτρος Βυζούκης και Γιάννης Σιαμούτας, αλλά και οι παλιότεροι: Ο Βαγγέλης Αγγέλης, ο Αλέκος Νάστος κ.α.

Ήταν όμως και αυτοί και αυτές που ήξεραν και θυμούνταν, αναγνώριζαν τα γεγονότα και έβρισκαν και τις τυχόν ανακρίβειες, γελούσαν με τις περιγραφές και κατέληγαν σε αυτό που λέει ο Περικλής Μπουλουχτσής σε κάποιο σημείο, ότι «το ροκενρόλ είναι το δικαίωμα ενός νέου ανθρώπου, να μπορεί».

Επίσης, στην εκδήλωση ήταν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΠΟΕΣΥ, Κυριάκος Κορτέσης και Έλενα Ριζεάκου, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας και ο γενικός γραμματέας, Κώστας Θεοδωρόπουλος.

Το By the Lake, που αρχικά ήταν μια ιδέα δημοσιογραφική, εξελίχθηκε σε μια κινηματογραφική ενότητα από ανθρώπους που για πρώτη φορά δοκίμασαν (δοκιμάσαμε) να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό το φθινόπωρο θα κριθεί η συνέχεια αυτής της ιστορίας στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και Ευρώπη και μετά, θα επιχειρήσει να βγει και στις αίθουσες. Όλα μια δοκιμή είναι, απλά αυτή μέχρι στιγμής, πάει πιο καλά από όσο περιμέναμε.

Όσο για την Παρασκευή το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο (που έσπευσε να δώσει τη λύση στο «μετεωρολογικό πρόβλημα»), όσοι και όσες βρέθηκαν εκεί, κράτησαν μια στιγμή που κάτι τους θύμισε. 

Και αυτό, είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση.

Το επόμενο ραντεβού θα είναι αργά το φθινόπωρο, όταν πλέον το By the Lake γνωρίζει σε ποια φεστιβάλ θα συμμετάσχει (ή και όχι). Φιλοδοξία μας είναι να πάει στις μεγάλες ντοκιμαντερίστικες διοργανώσεις της Ευρώπης, αλλα και στα σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ. Και μετά, στις "σκοτεινές αίθουσες".

Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε λέμε τα νέα του



Στο By the Lake μιλούν οι εξής, με αλφαβητική σειρά:

Βαγγέλης Αγγέλης (Άψινθος)

Πέτρος Βυζούκης (Soundness, Fuzzy Nerds)

Γιώργος Γάκης (Excaliber, Troublemakers)

Φάνης Ζαΐμης (Dirty Saints)

Αντώνης Λιβιεράτος (Κεφάλαιο 24, Dr Atomik κ.α.)

Γιάννης Μήτσης (Goldfingers, Ξύλινα Σπαθιά κ.α.)

Βαγγέλης Μπουλουχτσής (Omma, Κεφάλαιο 24, Deans, Hobbit κ.α.)

Περικλής Μπουλουχτσής (Omma, Κεφάλαιο 24, Hobbit κ.α.)

Αλέκος Νάστος (Deans)

James Edouarth Παπαδημητρίου (Spider Kickers)

Κώστας Παπαδημητρίου (Spider Kickers)

Νίκος Παπαδιώτης (Goldfingers)

Χρήστος Παρλαπάς (Blues People, Religious Tramp κ.α.)

Γιάννης Σιαμούτας (ΙnΣomnia band)

Κώστας Σταμάτης (Ψυγείο-Ψυγείο κ.α.)

Στάθης Χούλιαρης (Σχήμα)


Info:

By the lake, στην πόλη όπου βρέχει μόνο μια φορά το χρόνο

Σκηνοθεσία-αφήγηση-μοντάζ: Γιώργος Τσαντίκος

Αρχισυνταξία, υπεύθυνη παραγωγής: Βαρβάρα Αγγέλη

Κάμερες, φώτα: Αστερινός Μάνθος

Τελική μίξη ήχου: Noisyland Studios, Πάνος Παπακώστας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back