ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια μελέτη για την ιχθυοπανίδα του Αώου

Εικόνα του άρθρου Μια μελέτη για την ιχθυοπανίδα του Αώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2018, 00:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια μελέτη για την ιχθυοπανίδα στον ποταμό Αώο και την κατάσταση των ειδών βρίσκεται σε εξέλιξη από την οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική», στο πλαίσιο του προγράμματος «Saving Europe’s Last Free Flowing Wild River-Aoos/Vjosa».

Επιστημονική ομάδα της οργάνωσης προχώρησε σε μια σειρά δειγματοληψιών το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες οδήγησαν σε κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση των ειδών του ποταμού Αώου κρίνεται καλή. Κι αυτό επειδή βρέθηκαν όλα τα ενδημικά είδη-στόχος, όπως η ιονική πέστροφα, ο πινδοβίνος και το Squalius sp. Aoos. Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει όμως ότι ο πληθυσμός των ενδημικών ειδών φαίνεται μειωμένος. Κάτι που αποδίδεται στο υδροηλεκτρικό φράγμα στις πηγές του ποταμού («συμβάλλει έντονα στον κατακερματισμό του οικοσυστήματος» υπογραμμίζει). Η ύπαρξη του φράγματος «επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αναπαραγωγή της ενδημικής πέστροφας που πραγματοποιείται ανάντη του ποταμού».

«Οποιαδήποτε συζήτηση για παρέμβαση στον ποταμό Αώο -με την κατασκευή φραγμάτων, τις αμμοληψίες, την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα- συντελεί στη διαταραχή του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, καθιστώντας τα είδη της ιχθυοπανίδας απειλούμενα» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Πίνδος Περιβαλλοντική».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back