πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Μια κριτική για το «Ερωτευμένο αίμα» του Μ. Σπέγγου

Εικόνα του άρθρου Μια κριτική για το «Ερωτευμένο αίμα» του Μ. Σπέγγου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2017, 21:31
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Η Μίλλη Τσουμάνη, πολιτική επιστήμονας, εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, γράφει για το νέο βιβλίο του Μ. Σπέγγου

Στο ερωτευμένο αίμα ο Μιχάλης Σπέγγος μας βάζει μέσα στον ανθρώπινο συναισθηματικό λαβύρινθο. Με ήρωες και χαρακτήρες του παρελθόντος μιας άλλης εποχής και του σήμερα. Παράλληλες ιστορίες κα παράλληλες ζωές. Η αφήγηση, σαν μια επιστροφή στη δεκαετία του 30΄-΄50, σε μια επαρχιακή, ιστορική πόλη, τα Γιάννενα, εναλλάσσεται με τη σύγχρονη Αθήνα. Μέσα από αυτό το χρονογράφημα διαπιστώνουμε ότι τελικά έτσι ήταν πάντα: ο πόθος, η επιθυμία, ο έρωτας, ένα σύμπλεγμα. Ξετυλίγονται διλήμματα που όλοι, λίγο πολύ, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, έστω σε κάποιο σημείο της ζωή μας, ακόμη και αν τα έχουμε κρατήσει μυστικά, στο πίσω μέρος του μυαλού ξεχασμένα, ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει από φίλους.

Διλήμματα για τις σχέσεις και τον έρωτα, για το ηθικό και το ανήθικο. Πώς καταλήγουμε να μοιραζόμαστε τη στέγη μας με κάποιον, να αγαπάμε άλλον και να ποθούμε έναν τρίτο; Πώς γίνεται να μην υπάρχει ένα άτομο που να συγκεντρώνει και τις τρεις αυτές επιθυμίες; Και αν υπάρχει γιατί δεν το ψάχνουμε; Ή γιατί το εγκαταλείπουμε όταν το βρούμε; Γιατί τελικά οδηγούμαστε στο συμβιβασμό. Τί υπάρχει εκεί; ή τί δεν υπάρχει τελικά και ξαφνικά ενώ ο έρωτας είναι τόσο δυνατός, αποδυναμώνεται και σκορπίζεται σαν μην υπήρχε ποτέ το σημάδι. Πόσα ψέματα χωράνε στους ερωτευμένους και πόσες αλήθειες; Η λογική που λέγεται κυνισμός και βαφτίζεται πραγματικότητα ή είναι απλώς ένας ψυχρός και ωμός υπολογισμός της τάξης πραγμάτων.

Αυτά και πολλά άλλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία θα τα βρείτε στις 654 σελίδες που αριθμεί το βιβλίο. Μην τις φοβηθείτε! Αντιθέτως θα σας κρατήσουν συντροφιά, θα αφεθείτε στη ροή της γραφής. Τα πρόσωπα και οι ζωές τους, δηλαδή οι πράξεις τους, θα σας θυμώσουν, θα σας θαμπώσουν και άλλοτε θα σας προβληματίσουν, καθώς η ζυγαριά θα μένει ακίνητη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3