Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια κρίσιμη «αερομαχία»

Εικόνα του άρθρου Μια κρίσιμη «αερομαχία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2016, 20:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν μήνα, οι τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Καραγιάννης, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη) με κοινή τους δήλωση δεσμεύτηκαν για εξελίξεις γύρω από την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ηπειρώτες σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το ενδιαφέρον των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα Γιάννενα».

Το μείζον θέμα με το αεροδρόμιο της πόλης είναι η αξιοπιστία του και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός ειδικού βοηθήματος που θα επιτρέπει την εύκολη προσέγγιση στα αεροσκάφη, ακόμα και υπό κακές καιρικές συνθήκες, του λεγόμενου GBAS. Την ερχόμενη Παρασκευή, στην Αθήνα, πρόκειται να γίνει μια κρίσιμη σύσκεψη για το GBAS με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και των βουλευτών του νομού Ιωαννίνων. Η σύσκεψη αυτή αποτελεί την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει κυρίως η ΥΠΑ τις θέσεις της για την εγκατάσταση GBAS στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Η ΥΠΑ εξετάζει την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος εδώ και δύο χρόνια περίπου, χωρίς όμως να καταλήγει.

Για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η μόνη ενέργεια που έχει κάνει, αφορά την ένταξή του (μαζί με άλλα τρία αεροδρόμια) στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» με αντικείμενο την εγκατάσταση συστήματος Blue GNSS για την προσέγγιση των αεροσκαφών. Και για να μη χαθούμε με τους τεχνικούς όρους, το σύστημα Blue GNSS αφορά το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και τη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης των αεροσκαφών, ενώ το GBAS αποτελεί επίγειο σύστημα προσγείωσης. Το καθένα έχει τον ρόλο του. Ωστόσο, το δεύτερο θεωρείται από τον δήμο Ιωαννιτών πιο κρίσιμο, καθώς θα διασφαλίσει ώς έναν βαθμό τη μη ακύρωση πτήσεων λόγω ομίχλης ή άλλων δύσκολων καιρικών συνθηκών. Παλιότερα, αντί για GBAS μιλούσαμε για ILS (συστήματα που έχουν την ίδια αποστολή, με το ILS να είναι πιο παραδοσιακό).

Για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, το θέμα του αεροδρομίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεών της καθώς προσβλέπει σε τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, την άνοιξη, ο δήμος και άλλοι φορείς, με ανοιχτή επιστολή τους, ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠΟ ΔΑΝΙΑ… ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Στο μεταξύ, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζεται η ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο θερινό πρόγραμμα πτήσεων της δανικής εταιρίας Danish Air Transport. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πτήσεις τσάρτερ Κοπεγχάχη-Ιωάννινα (όχι για προγραμματισμένες πτήσεις), με στόχο να εξυπηρετούνται όσοι θέλουν να επισκεφθούν τα παράλια της Ηπείρου και το  Ιόνιο. Η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η προοπτική αυτή της αεροπορικής σύνδεσης εξαρτάται άμεσα από το τουριστικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back