ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια καλή στιγμή για το ιστορικό κέντρο

Εικόνα του άρθρου Μια καλή στιγμή για το ιστορικό κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2017, 21:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι ένα από τα πολλά κτίρια του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, και δη της οδού Ανεξαρτησίας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να έχουν αναγνωρίσει την αξία του από το 1994. Ωστόσο, η όποια αξία του φθείρεται. Το κτίριο στην οδό Ανεξαρτησίας 115 δείχνει να στέκεται όρθιο μετά βίας, ενώ η πρόσοψή του συνεχίζει να «φιλοξενεί» την ταμπέλα «Lad[y] in white» που μαρτυρά μια συγκεκριμένη εμπορική χρήση με «άρωμα» δεκαετίας ’80.

Αυτό το διατηρητέο κτίριο, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο, το διεκδικεί εδώ και χρόνια η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού με έδρα τα Γιάννενα, προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες της. Και από ό,τι φαίνεται, η παραχώρηση αυτή θα γίνει. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσε τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με την οποία συναντήθηκε. Η κ. Παπανάτσιου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Στέφου, ανέφερε ότι θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει η παραχώρηση του κτιρίου στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων μετά από συνεννόηση με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας. Σε πολιτικό δε επίπεδο, η υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Τα προηγούμενα χρόνια, η υπηρεσία είχε κάνει αρκετά βήματα για να της παραχωρηθεί το δημόσιο αυτό διατηρητέο κτίριο. Μάλιστα υπήρχαν θετικές εισηγήσεις από υπηρεσίες αιχμής, όπως από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Όμως, οι όλες διαδικασίες «κόλλησαν» (λόγω και της συγχώνευσης υπηρεσιών και άλλων τινών). Για την ιστορία, το κτίριο αυτό ανήκε κάποτε σε έναν ιδιώτη από την Κληματιά, ενώ στη συνέχεια περιήλθε στο Δημόσιο ως σχολάζουσα κληρονομιά.

Όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θέλει να στεγάσει εκεί κάποια τμήματά της, τα οποία σήμερα είναι στριμωγμένα στην «έδρα» της, στο αρχοντικό Μίσιου (στην οδό Ασωπίου) μετά την ανάδειξη του ισογείου σε μουσείο. Το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ανεξαρτησίας, μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής.

Η ενέργεια πάντως της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων να διεκδικήσει ένα διατηρητέο κτίριο μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου έχει τη συμβολική της σημασία, ενώ παράλληλα έρχεται να υπενθυμίσει την ηθική υποχρέωση όσων είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, να μην τα αφήνουν στην τύχη τους. Και η υποχρέωση αυτή βαρύνει κυρίως όσους είναι φορείς κληροδοτημάτων (από τη Μητρόπολη και τον Δήμο μέχρι το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και τοπικές κοινότητες ανά το νομό), οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν το παράδειγμα για τη διάσωση και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back