ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ανάπλαση μιας οδού και μιας πλατείας

Εικόνα του άρθρου Η ανάπλαση μιας οδού και μιας πλατείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2020, 01:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 27 Ιουλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για το έργο της αναβάθμισης του δικτύου εμπορικών δρόμων στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 1,26 εκατ. ευρώ, ενός έργου που είχε εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μία από τις βασικές παρεμβάσεις του περίφημου «open mall» με «πυρήνα» την οδό Ανεξαρτησίας. Για την υλοποίηση του open mall, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ, συμπράττουν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η περιοχή παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Καπλάνη, Κατσαντώνη, Αγίου Νικολάου (Χατζηκώστα) και Πατρ. Ευαγγελίδη.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει αναλάβει να κάνει τρεις δράσεις: αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και των προϊόντων τους και διοργάνωση εκδηλώσεων. Μέχρι στιγμής, οι δράσεις αυτές δεν έχουν προχωρήσει.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, προχωρά το έργο αναβάθμισης του δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο, ενώ έχει και την υποχρέωση να υλοποιήσει δύο ακόμη υποέργα: την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου wi-fi.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο η διαγωνιστική διαδικασία «τρέχει»; Αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας, ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου, ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα, ένα σύγχρονο δίκτυο φωτισμού, νέο αστικό εξοπλισμό και πράσινο.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες αλλαγές θα γίνουν σε μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης και πώς ο Δήμος Ιωαννιτών ευελπιστεί ότι η παλιότερη αγορά των Ιωαννίνων, αλλά ιδιαίτερα υποβαθμισμένη σήμερα, θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Στο επίκεντρο των αλλαγών, η οδός Ανεξαρτησίας, η οποία είχε βιώσει μια ανάπλαση πριν από μια 15ετία περίπου χωρίς όμως να υπάρξουν τα προσδοκώμενα οφέλη (κάτι που οφείλεται και σε αλλαγές στη δομή της τοπικής οικονομίας εκείνη την εποχή, όπως ήταν η μετακόμιση του υπεραστικού ΚΤΕΛ).

Με την πάροδο των χρόνων, η οδός Ανεξαρτησίας διεκδικεί πια έναν διαφορετικό ρόλο, που συνδέεται με την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη σύνδεσή της και με την παραλίμνια περιοχή.

Οδός Ανεξαρτησίας

 Η μελέτη προβλέπει την ανακατασκευή του κυβιλιθόστρωτου οδοστρώματος, το οποίο μέσα στα χρόνια έχει φθαρεί ή έχει τσιμεντοποιηθεί. Ένα σημαντικό στοιχείο της «νέας» Ανεξαρτησίας θα είναι η ανύψωση του οδοστρώματος, προκειμένου να μην υπάρχουν πεζοδρόμια με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η διαφορά μεταξύ της άνω στάθμης του κρασπέδου και του οδοστρώματος είναι σήμερα 20 εκατοστά. Η διαφορά αυτή θα πέσει στα 7 εκατοστά για την καλύτερη και πιο ασφαλή κίνηση των πεζών. Επίσης, η μελέτη προβλέπει την αποκατάσταση κομβικών σημείων στις οδούς ή στους πεζόδρομους με τους οποίους διασταυρώνεται η οδός Ανεξαρτησίας.

Θα τοποθετηθούν επίσης και νέες ζαρντινιέρες.

Η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς

Η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς ή πλατεία Χατζηκώστα βρίσκεται απέναντι από το παλαιό «Χατζηκώστα» από την πλευρά του ΕΚΑΒ, και περικλείεται πια από πεζόδρομους. Η πλατεία αυτή περιβάλλεται από έναν κρηπιδότοιχο, υπάρχει πρόσβαση από τρεις πλευρές και έχει αρκετά δέντρα.

Η μελέτη προτείνει την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του κρηπιδότοιχου στην πλευρά της οδού Κατσάρη και την «ενοποίησή της» με το τμήμα της οδού Γενναδίου, όπως και τη δημιουργία νέας πλακόστρωσης και την αναδιαμόρφωση του πρασίνου. Κάποια δέντρα θα απομακρυνθούν και θα φυτευτούν νέα, φυλλοβόλα δέντρα σε κατάλληλες θέσεις. Τα παγκάκια και τα χαμηλά κάγκελα θα ξηλωθούν και τα τοποθετηθούν νέα μεταλλικά καθιστικά, ίδιου τύπου με αυτά που βρίσκονται έξω από την πλατεία.

Η αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα

Μία ακόμη παρέμβαση που θα γίνει, αφορά την ανάπλαση του αύλειου χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα, όπου στεγάζεται το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην οδό Παπάζογλου. Ουσιαστικά, θα γίνει μια διαμόρφωση της αυλής, η οποία σήμερα αποτελεί από χώμα και πέτρες. Στην αυλή θα τοποθετηθούν πολύ μικροί (χιλιοστών) φυσικοί λίθοι. Περιμετρικά της αυλής, θα τοποθετηθούν καθιστικά.

Ο φωτισμός

Ο φωτισμός θα αλλάξει αρκετά στο ιστορικό κέντρο, και δη στις οδούς Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος και Τσιριγώτη. Η μελέτη φωτισμού προβλέπει αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου led αλλά και απομάκρυνση αρκετών ιστών και φωτιστικών σωμάτων (λόγω των νέων ενεργειακών δεδομένων και της φωτοτεχνικής επάρκειας) που θα πάνε στις αποθήκες του Δήμου Ιωαννιτών. Η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση ασύρματων ελεγκτών σε όλα τα φωτιστικά σώματα για την τηλεδιαχείριση του φωτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
Στέλιος Μπένος
Καλό το WiFi, αλλά... Προφανώς η πεζοδρόμηση της οδού "αργής κυκλοφορίας" (ο θεός να τη πει...) Χατζηκώστα, που εκκρεμεί από το... 2014 (με πρόταση πολλών κατοίκων της περιοχής), με θετικές γνωματεύσεις και αποφάσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου (πχ. πολεοδομίας), αλλά και το τότε δημοτικό συμβούλιο (βλέπε ΔΙΑΥΓΕΙΑ), δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε της σημερινής Δημοτικής αρχής. Για ένα δρόμο που σαφέστατα και βάση νόμου, ΔΕΝ μπορεί να είναι τίποτα άλλο από πεζόδρομος (φάρδος λιγότερο 3 μέτρων, πεζοδρόμιο από τη μία μεριά. Για ένα δρόμο, καλντερίμι μέσα στο ιστορικό κέντρο. Για ένα δρόμο που στο μεγαλύτερο κομμάτι του δεν έχει καν πεζοδρόμιο από τη μία μεριά και που καθημερινά, παιδιά, μαμάδες με καρότσια, υπερήλικες που προσπαθούν φτάσουν στον Αγ. Νικόλαο Αγοράς αλλά και τουρίστες, παίζουν με τη τύχη τους, όταν χιλιοστά δίπλα τους (πεζοδρόμιο όπου υπάρχει, μονό 50εκ... φάρδος, περνάνε βαριά φορτηγά οχήματα. Μακάρι να αλλάξουν λίγο τα μυαλά και οι τακτικές.., αλλά δύσκολο φαίνεται... Ας ξαναφτιάξουμε λοιπόν την πλατεία του ΕΚΑΒ, αφού τα καταπληκτικά "πασαλάκια" πεζοδρόμησης της πλατείας, της προηγούμενης αρχής, δεν άντεξαν ούτε... 5 χρόνια...
Μαρία Βάββα
Σαν κάτοικος της υπό αναβάθμιση περιοχής, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην ανάπλαση της περιοχής μας θα έπρεπε να περιληφθεί και η πεζοδρόμηση της οδού Χατζηκώστα που εκκρεμεί από το 2014. Υπάρχει σχετική απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου και είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. Ο δρόμος αυτός είναι απόλυτα ακατάλληλος για αυτοκίνητα, αφού δεν διαθέτει το απαιτούμενο πλάτος δρόμου και πεζοδρομίων. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας οχημάτων και περιμένουν από τη σημερινή δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στο αίτημα τους. Μια επιτόπου επίσκεψη στην οδό Χατζηκώστα, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, θα ήταν αρκετή για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος, αφού πέρα από το θέμα του θορύβου και της ρύπανσης, μπαίνει και θέμα ασφάλειας των κυκλοφορούντων πεζών.
ΔΩΡΑ ΝΤΟΥΛΙΑ
Οι κατοικοι της περιοχης ελπιζουμε κ ζητουμε κ την πεζοδρομηση της οδου Χατζηκωστα (απο το παρκακι-πλατεια μεχρι κ την Ανεξαρτησιας), συμφωνα με το αιτημα 110 κατοικων κ επιχειρηματιων της περιοχης που ειχε περασει απο το Δημοτικο Συμβουλιο ηδη απο το 2016κ εγκριθηκε ομοφωνα απο το σημερινο Τοπικο Συμβουλιο, αλλα μεχρι σημερα δεν υλοποιηθηκε. Η συνεχιση αγνοησης της βουλησης των κατοικων κ των τοπικων οργανων ενεχει κινδυνους για τους κατοικους, τους πεζους κ την κυρηγμενη Στοα Λουλη. Ελπιζουμε στην αντιμετωπιση του αιτηματος μας απο την Δημοτικη Αρχη.
Στέλιος Μπένος
Να συμπληρώσω επίσης στα προηγούμενα το εξής. Πριν από περίπου 1-1,5 χρόνο έγινε ψηφοφορία από μεριάς της τότε δημοτικής αρχής, για το θέμα του open mall και για το ποιος δρόμος επιθυμούν οι κάτοικοι να πεζοδρομηθεί με άδεια φυσικά, μόνο για τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων και σε συγκεκριμένες ώρες. Από τη ψηφοφορία προέκυψε η πεζοδρόμηση υπέρ της οδού Ανεξαρτησίας. Αντί αυτού όμως διαβάζουμε με έκπληξη για κατέβασμα του ύψους του πεζοδρομίου (λόγο... ασφάλειας των πολιτών... και όχι προφανώς για να παρκάρουν κάποιοι πιο εύκολα το όχημά τους, εμπρός στο κατάστημά τους.., ίσως και μέσα εάν είναι εφικτό..!) από τα 20 εκ. στα 7εκ. Αλήθεια η πλήρη πεζοδρόμηση, μαζί και η ψηφοφορία που ακριβώς παίζουν ρόλο? Ποιος αποφασίζει να αλλάζει έτσι τα πράγματα? αυτά και όποιος κατάλαβε.., κατάλαβε... "Όλα σ’αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί, οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή."
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΚΟΣ
ολοι οι ανωτερω καλα τα λενε αλλα δυο παρατηρησεις 1. το open mall αφορα αναπλαση μονον για εμπορικα καταστηματα και οχι υγειονομικου ενδιαφεροντος που ειναι σημερα τα περρισοτερα 2. η αποφαση πεζοδρομησης αφορουσε την οδο Αγιου Νικολαου και δεν εχει υπολοιηθει εδω και πολλα χρονια αρα ακυρωθηκε επισης που νοειται να μην υπαρχει χρηση γης(ρυθμιστικο) στην περιοχη και τα εμπορικα με τις οικιες και τα μπαρ να γινονται ενα αναρχο συνοθυλευμα αχταρμα. Ιστορικο κεντρο ειναι αυτο η η ζουγκλα της <<Τρουμπας >> καλωδια WiFi εχουν περαστει απο την προηγουμενη αναπλαση της Ανεξαρτησιας και ακομη τιποτα γι αυτο μην τρεφετε επλιδες οτι θα γινει τιποτα .ΟΛΟ ΛΑΔΙ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΤΙΠΟΤΑ !!!!!Συμφεροντα και μονον ας αντισταθουμε γιατι υπαρχουν και απειλες εναντιον των κατοικων που προβληματιζονται (*) απο μερικους εγκαθετους διορισμενους της περιοχης μας !!!!!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back