Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια γνωριμία με τη συλλογή Δαγκλή

Εικόνα του άρθρου Μια γνωριμία με τη συλλογή Δαγκλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2018, 22:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Δήμος Ιωαννιτών απέκτησε έναν μικρό θησαυρό: τη συλλογή του ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή (1916-1991). Μια συλλογή που ο Δαγκλής την είχε δωρίσει στον Δήμο όταν ακόμα ήταν εν ζωή, το 1990. Ωστόσο, χρειάστηκαν 26 χρόνια για να έρθουν τα έργα τέχνης από την Αθήνα, και συγκεκριμένα από το σπίτι του Δαγκλή και της συζύγου του Φραντζέσκας Ιακωβίδου.

Τη συλλογή αυτή -155 έργα χαρακτικής και ζωγραφικής, 45 μήτρες ξυλογραφιών, φωτογραφίες, αρχεία και βιβλία κ.λπ.- οι Γιαννιώτες θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν σε δύο εκθέσεις που θα γίνουν με αφορμή τα «Ελευθέρια». Τα εγκαίνια και των δύο εκθέσεων θα γίνουν στις 20 Φεβρουαρίου: στη Δημοτική Πινακοθήκη θα εκτεθούν χαρακτικά και ακουαρέλες και στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου σκηνογραφικές μελέτες.

Ο Χρίστος Δαγκλής, γεννημένος το 1916 στα Γιάννενα, μαθήτευσε στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Κεφαλληνού. Αρκετά από τα έργα του, αφορούν την περίοδο της εξορίας του στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη. Συμμετείχε δε ενεργά στο λεγόμενο θέατρο της εξορίας, μαζί με τον Τζαβαλά Καρούσο, τον Μάνο Κατράκη και τον Γιάννη Ρίτσο.


«Ο Γ.Δ. στην κ.5 του 1ου τομέα» (ξυλογραφία)




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back