ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια γιορτή στο Καβαλλάρι παρουσία περιφερειάρχη

Εικόνα του άρθρου Μια γιορτή στο Καβαλλάρι παρουσία περιφερειάρχη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2018, 20:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στο Καβαλλάρι του Δήμου Ζαγορίου την Κυριακή 29 Ιουλίου προσέλκυσε πολύ κόσμο και πολλά πολιτικά πρόσωπα.

Ο ιερός αυτός ναός, μεταβυζαντινό μνημείο, ήταν κλειστό για έξι χρόνια. Τόσο καιρό διήρκεσαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, οι οποίες έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά από προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ίδιας, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για ναό κτισμένο μεταξύ 1750-1758 και τοιχογραφημένο στα 1816 από τον ζωγράφο Αναστάσιο Αναγνώστη από το Τσεπέλοβο. 

Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ανθή Φιλίδου στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία του χωριού, το μνημείο, λόγω της εδαφικής καθίζησης και αστάθειας, παρουσίαζε πολλά στατικά προβλήματα, τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί τον περασμένο αιώνα με την προσθήκη μεγάλων αντηρίδων στη βόρεια και ανατολική πλευρά. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου ήρθε να εξασφαλίσει τη στατική επάρκεια του ναού και να αποκαταστήσει την εξαιρετικά αλλοιωμένη εξωτερική μορφή του. Παράλληλα έγιναν σωστικές επεμβάσεις στις τοιχογραφίες του ναού. Το τμήμα συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συντήρησε τις σημαντικότερες εικόνες. Ωστόσο, μένει να συντηρηθούν κι άλλες εικόνες αλλά και τοιχογραφίες.

Στα «εγκαίνια» του ναού δεν θα μπορούσε να μην παραβρεθεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος για άλλη μια φορά άδραξε την ευκαιρία για να καταγγείλει τις «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» που υπάρχουν στη διάσωση των μνημείων από το υπουργείο Πολιτισμού. «Αν περιμέναμε να μας πει η Αθήνα, δεν θα υπήρχαν τα γεφύρια» τόνισε, αναφερόμενος στα γεφύρια Χάτσιου και Κοβάτσαινας στο Τσεπέλοβο, όπου θα γίνουν άμεσα παρεμβάσεις «καθώς βρέθηκε τρόπος» σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

Θύμισε δε την προ 14 ετών κατάρρευση του «Μεγάλου Γεφυριού» στο Καβαλλάρι, για το οποίο, όπως είπε, «η Εγνατία (σ.σ. ανέφερε ότι υπήρξε εκ μέρους της υπόσχεση αναστήλωσης) ακόμη το φτιάχνει» και έφερε ως αντιπαράδειγμα τη Γέφυρα Πλάκας. Για το πέτρινο γεφύρι του Καβαλλαρίου, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί μια γέφυρα τύπου μπέλλεϋ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο δήμαρχος Ζαγορίο Βασίλης Σπύρου. «Το Καβαλλάρι σήμερα γιορτάζει, είναι μια μεγάλη μέρα για το χωριό τη στιγμή που ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας ξαναλειτουργεί μετά από πολλά χρόνια, χάρη στην επιμονή των κατοίκων και την αμέριστη συμβολή της Περιφέρειας» σημείωσε.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβαλλαριτών Ζαγορίου «Η Αγία Τριάς» με πρόεδρο τον Δημήτρη Θάνο και η Εκκλησιαστική Επιτροπή, το παρών έδωσαν ακόμη οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνος Ντέτσικας και Βασίλης Γοργόλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, οι αντιδήμαρχοι Ζαγορίου, Άγγελος Αρμένης, Κώστας Παπακώστας και Δημήτρης Εξάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μητσόπουλος, Γαβριήλ Παπαναστασίου (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας), Ηλίας Ράπτης, Παναγιώτης Ρούσκας, Λεωνίδας Τσουμάνης (επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας), Ηλίας Κίτσιος.

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back