ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια φωτογραφία ΑΙ κερδίζει το πρώτο βραβείο. Ο φωτογράφος το επέστρεψε

Εικόνα του άρθρου Μια φωτογραφία ΑΙ κερδίζει το πρώτο βραβείο. Ο φωτογράφος το επέστρεψε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2023, 14:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας φωτογράφος προκάλεσε νέες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, αφού η εικόνα του με τεχνητή νοημοσύνη (AI) κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, όπως αναφέρει το PetaPixel. 

Ο Μπόρις Έλνταγκσεν με έδρα το Βερολίνο συμμετείχε φέτος στα Sony World Photography Awards, έναν κορυφαίο διαγωνισμό φωτογραφίας που προσφέρει βραβεία που περιλαμβάνουν 5.000 δολάρια σε μετρητά, εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών Sony, ένα ταξίδι στο Λονδίνο για την τελετή απονομής των βραβείων ή/και παγκόσμια δημοσιότητα μέσω ενός βιβλίου και μιας έκθεσης.

Ένα έργο με τίτλο The Electrician του Μπόρις Έλνταγκσεν πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Creative παρά το γεγονός ότι δεν τραβήχτηκε από φωτογραφική μηχανή. 

Ο Έλνταγκσεν αρνήθηκε στη συνέχεια το βραβείο, λέγοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φωτογραφία. Έκανα αίτηση... για να μάθω αν οι διαγωνισμοί είναι προετοιμασμένοι για τη συμμετοχή εικόνων Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν είναι».

Η εικόνα του Έλνταγκσεν αποτελεί μέρος μιας σειράς με τίτλο PSEUDOMNESIA: Fake Memories, η οποία έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει ένα φωτογραφικό στιλ της δεκαετίας του 1940. Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για «ψεύτικες αναμνήσεις ενός παρελθόντος, που δεν υπήρξε ποτέ, που κανείς δεν φωτογράφισε. Οι εικόνες αυτές επανεπεξεργάστηκαν περισσότερο από 20 έως 40 φορές μέσω γεννητριών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας τεχνικές «inpainting», «outpainting» και «prompt whispering».

Σε ένα blog, ο Έλνταγκσεν εξήγησε ότι χρησιμοποίησε την εμπειρία του ως φωτογράφος για να δημιουργήσει τη βραβευμένη εικόνα, ενεργώντας ως σκηνοθέτης της διαδικασίας με τεχνητή νοημοσύνη ως «συνδημιουργό». 

«Συμμετέχοντας σε ανοιχτές προσκλήσεις, θέλω να επιταχύνω τη διαδικασία ώστε οι διοργανωτές των βραβείων να συνειδητοποιήσουν αυτή τη διαφορά και να δημιουργήσουν ξεχωριστούς διαγωνισμούς για εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε.

Λίγο αργότερα, η φωτογραφία αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της έκθεσης και του διαγωνισμού και οι διοργανωτές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα. 

Δεν είναι σαφές αν οι διοργανωτές γνώριζαν ότι το έργο ήταν τεχνητής νοημοσύνης ή όχι (ο Έλνταγκσεν είπε ότι τους είπε ότι ήταν). Η τέχνη που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει δυναμικά στην κουλτούρα τον τελευταίο χρόνο, με την τεχνητή νοημοσύνη να κερδίζει τους τελευταίους μήνες τόσο σε διαγωνισμούς φωτογραφίας όσο και σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Το έργο του Έλνταγκσεν είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της, ιδίως όταν εισβάλλει στα παραδοσιακά μέσα. 

Με πληροφορίες από PetaPixel, engadget

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back