Το 2019, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου είχε ήδη 15 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έζησε διάφορα περιστατικά και περιόδους, όχι πάντα καλές.
Από το 2011 έως το 2017, φιλοξένησε 24 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 21 αποχώρησαν ή έκλεισαν.
Η έλευση της γερμανικής P&I έδωσε ώθηση στο Πάρκο, ενώ σηματοδότησε την έναρξη αφίξεων και άλλων εταιριών που κινούνται στον «ψηφιακό» χώρο.
Σήμερα, η P&I ετοιμάζεται να μετακομίσει, χωρίς να περιμένει το επόμενο… πάρκο, το Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, που σχεδιάζεται (;) εδώ και μερικά χρόνια.
Η εταιρία, σύμφωνα με πηγές της, αναζητά χώρο για μετεγκατάσταση.
Επίσης, φέρεται να έχει πρώτο στόχο την αγορά και όχι απλά την ενοικίαση.
Μπορεί λοιπόν για το Τεχνολογικό Πάρκο (το υπάρχον), αυτή να είναι μια γνώριμη συνθήκη –εταιρίες που φιλοξενούνται για ένα διάστημα και μετά φεύγουν-, για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας όμως, είναι ένα ζήτημα.
Και αυτό γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοδοξεί να «αυτοχρηματοδοτηθεί» κατά ένα ποσοστό από τα έσοδα των χώρων του. Δηλαδή, η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει ένα τμήμα του απαιτούμενου ποσού με προεξόφληση ενοικίων από τις ενδιαφερόμενες να στεγαστούν εκεί, εταιρίες.
Αυτή η διάσταση είναι φυσικά υπό συζήτηση και αρκετά ρισκαδόρικο εγχείρημα. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα μπορούσε θεωρητικά να έχει εξασφαλίσει ακόμα και 100% χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναδεικνύοντας τη διάσταση της κοινής ωφέλειας, την ένταξη των ανοιχτών τεχνολογιών και της καινοτομίας. Δεν το έκανε, γιατί τηρεί (ακόμα και σήμερα) φοβική στάση απέναντι σε τομείς και ζητήματα που δεν γνωρίζει επαρκώς.
Τώρα, θα πρέπει να εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησης εκτός κρατικών ενισχύσεων. Η Τράπεζα Ηπείρου είναι καταρχήν θετική (για 5 εκατ. ευρώ). Βέβαια το θετικό στην παρούσα φάση περιορίζεται στην ανταλλαγή επιστολών και το ποσό δεν επαρκεί. Η χρηματοδότηση των 40 εκατ (προ ΦΠΑ) πρέπει να βρεθεί και από δάνεια.
Η «εξόφληση των δανείων από τα ενοίκια» όμως είναι μια τακτική που χωλαίνει, ακριβώς στην ουσία της ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου: δεν είναι απλά και μόνο «κτιριακή υποδομή». Ακόμα και εγχώριες εταιρίες τεχνολογίας, ήδη έχουν προσανατολιστεί ή και εξασφαλίσει-κατασκευάσει δικούς τους χώρους.
Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του πάρκου, πέραν της διάστασης των νέων θέσεων εργασίας που τυχόν θα δημιουργηθούν, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές, οι οποίες αυτή τη στιγμή στην περιοχή, είτε δεν υπάρχουν, είτε παραμένουν αναξιοποίητες.
Κοινώς, όσο το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας αντιμετωπίζεται βασικά και κύρια ως μια real estate υπόθεση, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να μετατραπεί σε ένα δεύτερο Τεχνολογικό Πάρκο, χάνοντας την ουσία της αποστολής του.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι έχει ανακοινωθεί το 2019 και στο τέλος του 2025, θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα.