Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ευκαιρία διεκδικεί το πάρκο Λακκωμάτων

Εικόνα του άρθρου Μια ευκαιρία διεκδικεί το πάρκο Λακκωμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2018, 00:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Κουραμπά-Λακκωμάτων: Ένας αστικός χώρος πρασίνου που, αν και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι ένας μη λειτουργικός και εγκαταλελειμμένος χώρος, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιείται από τους πολίτες. Εξαίρεση, η παιδική χαρά του πάρκου Κουραμπά, η ανάπλαση της οποίας έγινε μέσω Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει να επιστρέψει στον χώρο αυτόν για να κάνει μια συνολική ανάπλαση, κι όχι σημειακή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικεί χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αυτό το διάστημα έχει βγάλει στον αέρα μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους Δήμους.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για την ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά-Λακκωμάτων, το οποίο πια αντιμετωπίζεται ενιαία, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Κατά την εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε λόγο για μια «ολοκληρωμένη μελέτη.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, το πάρκο Λακκωμάτων (ή Μολοσσών) είναι αυτό που θα δεχθεί τις περισσότερες παρεμβάσεις. Η «καινοτομία» που προβλέπεται, είναι η δημιουργία ενός οριοθετημένου πάρκου σκύλων. Σήμερα, το εγκαταλελειμμένο αυτό πάρκο, με τα σπασμένα πέτρινα περβάζια και την απουσία κάθε διαμόρφωσης, προτιμάται ήδη από αρκετούς ιδιοκτήτες σκύλων. Ένα οριοθετημένο πάρκο, βέβαια, με προδιαγραφές και κανόνες, είναι κάτι το διαφορετικό.

Η μελέτη προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός μικρού υπαίθριου αμφιθεάτρου, δεδομένου ότι το πάρκο γειτνιάζει με πολιτιστικές δομές, όπως η Φιλαρμονική, το Εικαστικό Εργαστήρι και το ΚΔΑΠ «Ρόδα» του Πνευματικού Κέντρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων, ενός μικρού αναψυκτηρίου με υπαίθριο χώρο και ενός υπαίθριου καθιστικού.

Επί του πάρκου Κουραμπά, γίνεται λόγος για διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς, για συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και για δημιουργία χώρου καθιστικού στο δυτικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Δωδώνης.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για ενοποίηση των δύο πάρκων με την κατασκευή σκάλας μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής (εκεί που σήμερα βρίσκεται ένας άτυπος χώρος πάρκινγκ).

Για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο των Λακκωμάτων, προτείνεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και η κατασκευή περίφραξης στη θέση του, με διαπλάτυνση της υφιστάμενης εισόδου. Σήμερα, στο πάρκο οδηγεί κυρίως μια παλιά, μικρή σιδερένια πόρτα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back