dodoni back
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μια ενεργειακή Δέσμη συστήνεται

Εικόνα του άρθρου Μια ενεργειακή Δέσμη συστήνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2024, 12:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων συστήνεται ως το πανελλαδικό δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, «στις οποίες συμμετέχει σημαντικός αριθμός πολιτών που οραματίζονται ένα πιο καθαρό, δημοκρατικό, κλιματικά και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σύστημα».

Ανάμεσα στις ΕνΚοιν που συμμετέχουν, είναι και η Κοινέργεια, των Ιωαννίνων, από όπου προέρχεται και ο πρόεδρος της Δέσμης, Δημήτρης Κιτσικόπουλος.

Η Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2021 και από τον Δεκέμβριο του 2023 επισημοποιήθηκε από τις ίδιες τις ενεργειακές κοινότητες και υποστηρικτικούς φορείς ως μια πλατφόρμα συνεργασίας, εκπαίδευσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, σύμφωνα με τις 7 διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Σήμερα συμμετέχουν σε αυτή 20 ενεργειακές κοινότητες με συνολική ισχύ έρων περίπου 7,6MW.

Βασικοί σκοποί, όπως περιγράφονται από τη Δέσμη, είναι μεταξύ άλλων οι δράσεις συνηγορίας για θέματα ενεργειακής δημοκρατίας, η εξωστρέφεια και ευαισθητοποίηση, η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης στον ενεργειακό τομέα, η διασύνδεση με φορείς για ερευνητικούς σκοπούς κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ