Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια εκδήλωση τιμής χωρίς… χολιγουντιανό χρώμα

Εικόνα του άρθρου Μια εκδήλωση τιμής χωρίς… χολιγουντιανό χρώμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2021, 23:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έναν τρόπο να κάνει τιμητικές εκδηλώσεις και τον εφαρμόζει για όλες τις περιστάσεις. Αυτό, αυτόματα «αφαιρεί» από την ενδεχόμενη συναρπαγή που φέρνει μαζί του ένας άνθρωπος, ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στη δημιουργία ταινιών όπως ο Πόλεμος των Άστρων και ο Ιντιάνα Τζόουνς.

Ο Σιντ Γκάνις έχει καταγωγή από τη ρωμανιώτικη κοινότητα των Ιωαννίνων και βρέθηκε στα Γιάννενα, επισκεπτόμενος «το σπίτι του» όπως είπε τόσο ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, όσο και ο ίδιος ο τιμώμενος με το μετάλλιο της πόλης, κινηματογραφικός παραγωγός.

Όπως προκύπτει από τα «συμφραζόμενα», σημαντικό ρόλο στο νόστο του κ. Γκάνις, έπαιξε ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος. Η Ένωση χρηματοδοτεί τέσσερις πλήρεις υποτροφίες για φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που «ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν παράλληλα ένα δεύτερο πτυχίο στο Hellenic American University (HAU)» όπως αναφέρει το ίδρυμα.

Ο κ. Γκάνις και η σύζυγός του Νάνσι, στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένα κατά την εκδήλωση στα παλιά σφαγεία, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Κόσκος, βρίσκονται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι της Ένωσης, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στο HAU.

Εξ ου και η επίσκεψη του παραγωγού που ήταν εξαιρετικά διάσημος στη δεκαετία του ’80 στον επαγγελματικό χώρο του κινηματογράφου και συνεχίζει να δρέπει το σεβασμό της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εδώ και λίγο καιρό είναι μέλος της διοίκησης του μουσείου της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στην εκδήλωση στα παλιά σφαγεία, τον τιμώμενο προσφώνησε ο κ. Ελισάφ, στα αγγλικά και στα ελληνικά, ανά παράγραφο. Ο κ. Ελισάφ διάβασε το βιογραφικό του τιμώμενου, μπροστά στο... σταθερό γενικά σε αυτές της εκδηλώσεις, κοινό: τιμώμενα πρόσωπα, πρόεδροι φορέων, εργαζόμενοι-ες του Πνευματικού Κέντρου, μέλη της δημοτικής αρχής...

Στη συνέχεια, ο κ. Γκάνις στην πολύ σύντομη ομιλία του, αναφώνησε ένα… χολιγουντιανό «εγώ τα έκανα όλα αυτά;» και αναπόλησε τις διηγήσεις των παπούδων του για τα Γιάννενα: «Πάντα παράξενες, διαφορετικές, σε άλλη γλώσσα διηγήσεις, αλλά πάντα συναρπαστικές» είπε για τον τρόπο με τον οποίο οι συγγενείς του περιέγραφαν τη ζωή στη γενέτειρά τους, όντας πια εγκατεστημένοι στο Μπρούκλυν.

 Ο δε κ. Κόσκος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του HAU, είπε ότι αυτό που τον παρακίνησε να προσφέρει τις υποτροφίες, ήταν η προσωπικότητα του δημάρχου, κ. Ελισάφ.

Εν τέλει, ο κ. Γκάνις τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης, έκπληκτος και συγκινημένος από την εκδήλωση τιμής. Πρόσφερε τέλος στον κ. Ελισάφ ένα βιβλίο «για κάτι που ξέρω καλά, το σινεμά», όπως είπε.

Νωρίτερα το πρωί, οι κ.κ. Γκάνις και Κόσκος επισκέφθηκαν το δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου συνάντησαν τον κ. Ελισάφ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back