Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση λιθογραφιών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Μια έκθεση λιθογραφιών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2022, 17:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν από 15 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, την έκθεση λιθογραφιών από τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή με θέμα: «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία». Θα εκτεθούν 13 λιθογραφίες από τη συλλογή του Ιδρύματος. Τα κείμενα που συνοδεύουν τις λιθογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Βλάχου, φιλολόγου, τ. προέδρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου. 

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 109ων Ελευθερίων της πόλης των Ιωαννίνων και θα είναι ανοιχτή για το κοινό 12-2 το πρωί και 6-9 το απόγευμα, εκτός αργιών

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή Ναπολέων Μάργαρης,  αναφέρει σχετικά: «Την μεγάλη ευποιία των Βαλκανικών πολέμων συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων απαθανάτισε και η λαϊκή λιθογραφία, που λειτούργησε σαν ρεπορτάζ».

Σημειώνει ακόμα ότι το σύνολο σχεδόν των λιθογραφιών (100 περίπου) χάθηκε γιατί με σκοπό να αγορασθούν από το ευρύ κοινό είχαν εκτυπωθεί σε πολλαπλά αντίτυπα και σε φτηνό χαρτί μικρής αξίας και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την προστασία τους (τοιχοκόλληση σε καφενεία, παντοπωλεία κ.λ.π.).

Δημιουργοί - Ζωγράφοι των λιθογραφιών, που δεν φέρνουν πάντα την υπογραφή στα έργα τους, είναι μεταξύ των άλλων και οι Αθ. Ιατρίδης (1799-1866), Σωτ. Χρηστίδης (1858-1940), Κάρλ Χάουπτ (1866-1937), Φρίξος Αριστεύς ακαδημαϊκός ζωγράφος (1879-1951) κ.ά. Λιθογραφεία είναι του Δράκου Παπαδημητρίου (1859-1940), του Γ. Στάγγελ (λιθογραφείο Βασιλικής αυλής), του Βασ. Αυλή, του Ε. Λοβέρδου, του Γ. Γρύσπου κ.ά.

Σήμερα υπάρχουν σπάνιες λιθογραφίες στο Πολεμικό Μουσείο, κυρίως στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, στην Ε.Η.Μ. αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές κ.ά. Οι λιθογραφίες είναι από την συλλογή του Ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back