ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση για τους «συναγωνιστές έλληνες εβραίους»

Εικόνα του άρθρου Μια έκθεση για τους «συναγωνιστές έλληνες εβραίους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2017, 02:14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πλευρά της ιστορίας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή έρχεται να φωτίσει η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες εβραίοι στην εθνική αντίσταση» που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (στην αίθουσα «Διώνη») από 29 Οκτωβρίου έως 31 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας το 2013, όπου παρουσιάστηκαν προσωπικές ιστορίες Ελλήνων Εβραίων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων συνεργάστηκαν για να φέρουν αυτή την έκθεση και στα Γιάννενα.

Υπολογίζεται πως περίπου 650 άνδρες και γυναίκες από όλες σχεδόν τις εβραϊκές κοινότητες της χώρας εντάχθηκαν σε διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αγωνίστηκε στο πλευρό του ΕΑΜ.

Στην Ήπειρο ελάχιστοι νεαροί έφυγαν από τα Γιάννενα για να ενωθούν με τους αντάρτες ενώ κάποιοι Αρτινοί εντάχθηκαν στον ΕΔΕΣ του Ζέρβα. Οι πρώτοι εβραίοι αντάρτες από την πόλη των Ιωαννίνων ήταν ο Σαμουήλ Κοέν και ο Σιών Μπακόλας, τον Οκτώβριο του 1943. Μία από τις ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι αυτή του Σαλβατώρ Μπακόλα, ο οποίος ξεκίνησε την αντιστασιακή του δράση στα Γιάννενα από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής και συνέχισε στην Αθήνα.

Στην έκθεση «συμμετέχει» ιστορικό, αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, από επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και φωτογραφίες της περιόδου. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε κατά την πενταετή έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη θα πλαισιώσει την έκθεση ενώ προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back