Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια δράση γνωριμίας με τα παλιά ταμπάκικα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017, 14:23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις παράπλευρες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του 11ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, συμμετέχει και φέτος η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

Η φετινή δράση που θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, έχει ως κύριο θέμα τα ταμπάκικα, με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα παλιό επάγγελμα που χάθηκε, συνυφασμένο με την κοινωνία, την ιστορία, τον πολιτισμό   και την οικονομία μιας άλλης εποχής.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιλέχθηκε η ιστορία του «Σιούλα του Ταμπάκου», που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή. «Μέσα από την αφήγηση θα ταξιδέψουμε στα παλιά Γιάννινα, που τόσο παραστατικά περιγράφει ο Χατζής, στη χαρακτηριστική αυτή μεικτή διάλεκτο και θα αναδυθούν χαρακτήρες και συναισθήματα, με προεκτάσεις που αφορούν σε θέματα όπως οι κλειστές κοινωνικές τάξεις και η διαφορετικότητα, αλλά και η οικονομική κρίση. Ένα ιδιαίτερο κείμενο με πολύ-επίπεδη αναγνωστική ικανότητα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά την εκδήλωση, επιλεγμένη μουσική θα συνοδεύει τα παιχνίδια που παίζανε οι ταμπάκοι, όπως τα «σκλαβάκια». Η δράση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας (αριθμός περιορισμένος/με εγγραφή). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back