Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια διαφορετική ξενάγηση στο Ζαγόρι

Εικόνα του άρθρου Μια διαφορετική ξενάγηση στο Ζαγόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2021, 01:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έναν μουσειοπαιδαγωγικό περίπατο στα πολιτιστικά τοπία του Ζαγορίου για τα άτομα με προβλήματα όρασης διοργανώνει η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Οικομουσείο Ζαγορίου» στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, με σημείο συνάντησης το Γεφύρι Κόκκορου, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακούω-Αγγίζω-Αισθάνομαι» που υλοποιείται με την υποστήριξη και τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της ισότιμης πρόσβασης στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Ζαγορίου.

Στον περίπατο της 25ης Σεπτεμβρίου, το Οικομουσείο Ζαγορίου θα συνοδέψει άτομα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το παρών θα δώσει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Το πρόγραμμα «Ακούω-Αγγίζω-Αισθάνομαι» αποτελεί μια ξενάγηση ερμηνείας που συμπεριλαμβάνει έναν ηχοπερίπατο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα «in situ» πολιτισμικά και φυσικά τοπία του Ζαγορίου. Ως αντικείμενο της έρευνας και δράσης του προγράμματος επιλέχθηκαν τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου (Γεφύρι Κόκκορου, Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), εύκολα προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Οι 3D απεικονίσεις της γεωμορφολογίας της διαδρομής και των γεφυριών λειτουργούν ενισχυτικά, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της αφής, να γίνουν αντιληπτά στα άτομα με προβλήματα όρασης τα μεγάλης κλίμακας μνημεία.

Όσον αφορά τους περιπάτους του σαββατοκύριακου, η πρώτη ερμηνευτική ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Γεφύρι του Κόκκορου, στην όποια οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν το γεφύρι και στη συνέχεια θα μπορούν να αγγίξουν την 3D απεικόνιση του γεφυριού, ακούγοντας παράλληλα την ιστορία του γεφυριού και την ιστορία για την κατασκευή των γεφυριών της Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα ακολουθήσει ο ηχοπερίπατος, τον οποίο θα διευθύνει ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Καραγεώργος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ερμηνευτικές ξεναγήσεις στα επόμενα δύο γεφύρια (Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), καθώς και ένας μικρός περίπατος, ο οποίος θα συντονιστεί από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έμφαση στη βιοποικιλότητα της περιοχής του Ζαγορίου.

Η δράση θα κλείσει με την ξεκούραση των συμμετεχόντων έξω από το νερόμυλο των Κήπων και με τη συνοδεία ενός μικρού γεύματος. 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/12Z-smRRXewbq9u2pTansBIyBE4aQnPtoh-55rrpUh5w/edit.

Για την ασφάλεια όλων, ο εκπαιδευτικός περίπατος θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα με προβλήματα όρασης και 10 συνοδούς. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι της COVID-19.

*Στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, το Οικομουσείο Ζαγορίου διοργανώνει εκδήλωση αποτίμησης του προγράμματος «Ακούω-Αγγίζω-Αισθάνομαι». Η εκδήλωση θα γίνει στα Γιάννενα, στο αρχοντικό Μίσιου, όπου εδρεύει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back