Ένα διεθνές εργαστήριο μεταφοράς γνώσης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία υλοποίησε το Οικομουσείο Ζαγορίου στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Άνω Πεδινά σε συνεργασία με τη «Συμμαχία Στήριξης Πολιτιστικών Τοπίων της Μεσογείου (AMNC): Για τη βιοποικιλότητα, για το Κλίμα και για τα Μέσα Διαβίωσης».
Στο εργαστήριο συμμετείχαν φορείς, μέλη της Συμμαχίας και συνεργαζόμενοι με αυτήν, από την Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και το Μαρόκο. Συγκεκριμένα: Μεσογειακό Ινστιτούτο για την φύση και τον άνθρωπο (MedINA), ΕΛΓΟ Δήμητρα, Οικομουσείο Ζαγορίου, Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ελλάδας, «Τα Ψηλά Βουνά», Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων, Yolda Initiative (TR), Trashumancia y Naturaleza (SP), International Union for Conservation of Nature (IUCN)- Centre for Mediterranean cooperation (SP), Laneras Association and local entrepreneur (SP), Italy Union of the Transhumant Farmers (ΙΤ) και το The Pokari Project.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου συμμετείχε με το έργο «EchoLoci: Καινοτόμες ηχοτοπικές εφαρμογές για την καταγραφή και διατήρηση της βιοποικιλότητας με την συμμετοχή των πολιτών, στις κτηνοτροφικές διαδρομές του Ζαγορίου», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας στο ζήτημα της διαχρονικής συμβολής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγιναν τοποθετήσεις σε κοινά ζητήματα και ανησυχίες σχετικά με τη φθίνουσα πρακτική της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τη σημασία της στη διατήρηση της απειλούμενης βιοποικιλότητας της Μεσογείου.
Δόθηκε έμφαση δε στην εύρεση ουσιαστικών λύσεων με βασικούς άξονες την διεύρυνση του ενιαίου δικτύου φορέων που ασχολούνται με την τοπική αειφορία για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τον συντονισμό των τοπικών φορέων, την ανάγκη για ευελιξία της νομοθεσίας και τέλος την εφαρμογή διαδικασιών για την πιστοποίηση των προϊόντων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.
Τέλος, έγιναν παρεμβάσεις σχετικά με τις προσπάθειες ανάδειξης της αξίας του μαλλιού των προβάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή των Εορτασμό της Ευρωπαϊκής ημέρας Μαλλιού που έχει θεσπιστεί κάθε χρόνο στις 9 Απριλίου, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη διάσωση του μαλλιού (European Wool Exchange) με οργανώτρια χώρα φέτος την Ελλάδα και συγκεκριμένα την περιοχή της Ηπείρου.