Σάββατο πρωί, στο Γεφύρι του Κοκκόρου, στο Ζαγόρι: Μια ομάδα ανθρώπων «διαβάζει» έναν ειδικό χάρτη του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου. Δίπλα ακριβώς, σε ένα τραπεζάκι, βρίσκεται μια τρισδιάστατη μακέτα του γεφυριού Κοκκόρου. Ένας ένας από την ομάδα, θα πιάσει το 3D αντίγραφο, σε μικρή κλίμακα, του γεφυριού και θα προσπαθήσει να κατανοήσει την αρχιτεκτονική του μορφή ενός μνημείου που θα περπατήσει λίγο αργότερα χωρίς να βλέπει.
Tην ομάδα αποτελούν άτομα με προβλήματα όρασης. Μαζί τους και οι συνοδοί τους. Όλοι τους συμμετέχουν σε ένα ενδιαφέρον εγχείρημα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Οικομουσείο Ζαγορίοιυ», με έδρα τα Άνω Πεδινά. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που υπενθυμίζει ότι δικαίωμα στην αναψυχή έχουν και τα άτομα με αναπηρία. Ότι και τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται την ισότιμη και τη δίκαιη πρόσβαση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.
Το εγχείρημα αυτό έρχεται να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής ανθρώπων που νοιάζονται για τον τόπο, για το φυσικό περιβάλλον, για τον πολιτισμό και οι οποίοι μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν εναλλακτικές προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Ακούω-Αγγίζω-Αισθάνομαι» έγινε πραγματικότητα όχι μόνο χάρη στο Οικομουσείο Ζαγορίου αλλά και χάρη στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Καινοτομίας Fab-Lab Ιωαννίνων, στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και στον Δημήτρη Καραγεώργο, μουσικοσυνθέτη. Ο κάθε φορέας, το κάθε πρόσωπο, έβαλε το δικό του «λιθαράκι» για να «χτιστεί» ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Όπως εξηγεί και η Παναγιώτα Κουτσούκου από το «Οικομουσείο Ζαγορίου», το πρόγραμμα αποτελεί μια ξενάγηση ερμηνείας σε τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ξενάγηση έχει ο ηχοπερίπατος με αρχηγό τον κ. Καραγεώργο. Ένας περίπατος σε ένα βατό μονοπάτι με την ακουστική οικολογία να δίνει το παρών.
Στη ξενάγηση ερμηνείας του Σαββάτου, παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη δράση. Ο συγκεκριμένος περίπατος έγινε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό.
Σημειωτέον ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσης μέσα από το διακρατικό πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» έχει τοποθετήσει σε οκτώ σημεία ενημερωτικές με πινακίδες με χάρτη της προστατευόμενης περιοχής και με χάρτη ειδικής επεξεργασίας για άτομα με προβλήματα όρασης.
Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα έκλεισε τον κύκλο του αυτό το σαββατοκύριακο, με την εμπειρία και τη γνώση να έχουν αποκτήσει θεμέλια.
Και μια αποτίμηση...
Μια αποτίμηση του προγράμματος, που υλοποιήθηκε με χορηγία από το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, θα γίνει αύριο 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στο αρχοντικό Μίσιου, στην έδρα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Κατά την εκδήλωση θα γίνουν εισηγήσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης τόσο σε μουσειακούς χώρους όσο και στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Μαρία Γκούβα (φωνή) και τον Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από την κα Κουτσούκου, τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλη Κασκάνη και από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Βορειοδυτικής Ελλάδας Έλενα Σταύρου.
Εισηγήσεις θα γίνουν από την αρχαιολόγο-μουσειολόγο του Οικομουσείου Ζαγορίου Έλενα Ζιάβρα, τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Ιάσονα Πανταζή, τον μουσικοσυνθέτη κ. Καραγεώργο, την σύμβουλο περιβαλλοντικής ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη, την οικοξεναγό του Φορέα Διαχείρισης Σοφία Στάρα, τη βιβλιοθηκονόμο και στέλεχος της Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λουκία Χρυσάφη, την επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χαρά Κανάρη, και τον συντονιστική του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου Χαρητάκη Παπαϊωάννου.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα λόγω των περιορισμένων θέσεων:
https://docs.google.com/forms/d/1fWp5-fh-vcHJW2IdVyY7tsg3eO8axpoJNBHVQm6xrOo/edit.