Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διαδρομή δέκα χρόνων

Εικόνα του άρθρου Μια διαδρομή δέκα χρόνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2017, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από μια δεκαετία, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ήρθε στα Γιάννενα. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα κι άλλες προσπάθειες εκ μέρους του, αλλά η τοπική πολιτική ηγεσία είχε τους… ενδοιασμούς της. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την πόλη χωρίς το ΚΕΘΕΑ, και ιδίως όλοι όσοι αναζήτησαν τη συνδρομή του όλα αυτά τα χρόνια: 1553 γονείς και 933 χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η διαδρομή του ΚΕΘΕΑ στα Γιάννενα και στη συνέχεια σε όλη την Ήπειρο, ξεκίνησε λοιπόν το 2007, με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (με νομάρχη τον Αλέκο Καχριμάνη) να παίρνει την όλη υπόθεση πάνω της. Το 2007, όπως υπενθυμίζει το Κέντρο σε σχετική ανακοίνωση για τα δέκα χρόνια του, ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στους χώρους του ΚΕΠΑΒΙ. Τον Δεκέμβριο του 2008, ήρθε η σειρά της δομής κοινωνικής επανένταξης, η οποία αποτέλεσε «το εφαλτήριο τόσο της προσέλευσης νέων μελών αλλά και της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων συγγενικών προσώπων των οικογενειών των μελών με αποτέλεσμα τη δημιουργία των θεραπευτικών ομάδων γονέων, συντρόφων και αδελφών» όπως σημειώνεται. Τον Απρίλιο του 2009 εγκαινιάστηκε το κτίριο στην οδό Κοραή για να φιλοξενήσει αρχικά τις διοικητικές υπηρεσίες, τις ομάδες γονέων και τις θεραπευτικές ομάδες της κοινωνικής επανένταξης.

«Με αφορμή την προσέλευση νέων μελών από όλες τις περιοχές της Ηπείρου γεννιέται η ανάγκη για τη δημιουργία της τωρινής θεραπευτικής κοινότητας του φορέα . Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένα πλαίσιο θεραπείας, η βραδινή κοινότητα που απευθύνεται σε χρήστες εργαζόμενους και φοιτητές. Μετά τις δουλειές τους τα μέλη όλα μαζί μαζεύονται στην κοινότητα και δημιουργούν με τη βοήθεια του προσωπικού τον δικό τους δρόμο προς το όνειρο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η βραδινή κοινότητα από το 2010 έδωσε τη θέση της στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν δύο ξενώνες φιλοξενίας - ο ένας για τα μέλη της επανένταξης και ο άλλος για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας τα οποία έρχονται από άλλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και για εκείνα τα μέλη όπου το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν ήταν πρόσφορο για την προσπάθεια αυτή.

Τον Δεκέμβριο του 2012 εγκαινιάστηκε η Μονάδα Συμβουλευτικής Υποστήριξης στην Ηγουμενίτσα και ακολούθησαν τον Ιούλιο του 2013 τα εγκαίνια της αντίστοιχης Συμβουλευτικής Μονάδας στην Άρτα .

Τον Ιούλιο του 2013 δημιουργήθηκε το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό κέντρο με στόχο να καλύψει τον πληθυσμό που παρουσιάζει διπλή διάγνωση (ψυχική νόσο και παράλληλη χρήση ουσιών). Παράλληλα προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ομάδων υποστήριξης από το αλκοόλ και των ομάδων υποστήριξης ατόμων με προβλήματα ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Ακολούθησαν οι ομάδες υποστήριξης περιστασιακών χρηστών και υποτροπών. «Μελανό σημείο στην πορεία αυτή είναι το σταμάτημα λειτουργίας του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου όπου μέχρι και σήμερα δουλεύει με την αξιέπαινη εθελοντική υποστήριξη των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό» υπογραμμίζει με έμφαση το ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος».


OI EKΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος», με αφορμή τα 10 του χρόνια, πραγματοποιεί μια σειρά από εκδηλώσεις: Αυτές είναι:

* ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος»-ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις»: «20 χρόνια δρόμος»-έκθεση φωτογραφίας από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00 – 21.00, καθημερινά και σαββατοκύριακο)

* Ηπειρώτικο γλέντι στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο ΚΕΠΑΒΙ.

* Τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 στις 30 Σεπτεμβρίου και στη 1 Οκτωβρίου, ώρες 10:00-13:00 στο «Mini football club» (Α&Π Μηλιώνης Ο.Ε στο 4ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών), με τη συμμετοχή των μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» και ποδοσφαιρικές ομάδες φορέων της πόλης.

* Ημερίδα με ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ με  θέμα: «Κοιτώντας κατάματα: Ταινίες από και για το ΚΕΘΕΑ» στις 16 Οκτωβρίου, στις 18:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back