Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια διαδικτυακή πύλη για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Μια διαδικτυακή πύλη για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2018, 14:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε λειτουργία τέθηκε πριν από λίγες ημέρες η Διαδικτυακή Πύλη - ερευνητικό πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (http://www.occupation-memories.org), το οποίο αποτελεί την συλλογή και αρχειοθέτηση οπτικοακουστικών μαρτυριών από την γερμανική κατοχή,.

Στόχος της είναι τόσο η διατήρηση και διάδοση της σύγχρονης ιστορίας, κατά την διάρκεια της οποίας η Ελλάδα υπέστη τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, όσο και η αναζήτηση των αιτίων και των παραμέτρων που καθόρισαν την συγκεκριμένη περίοδο.

Το πρόγραμμα, αποτέλεσμα ελληνογερμανικής συνεργασίας, περιλαμβάνει 91 συνεντεύξεις οι οποίες διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα με μάρτυρες της εποχής: μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, Εβραίους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά εβραϊκού θρησκεύματος, μάρτυρες αντιποίνων, κρατούμενους στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικούς εργάτες, αλλά και μάρτυρες βομβαρδισμών, οι οποίοι μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Το εγχείρημα υλοποιείται στις δύο χώρες για πρώτη φορά, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Στρατιώτες της Λουφτβάφφε με αντιαεροπορικό πυροβόλο στον βράχο της Ακρόπολης, Μάϊος 1941. United States Holocaust Memorial Museum, Museum Photo Archives

Οι αφηγήσεις των μαρτύρων, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, αναφέρονται στην εμπειρία τους από την Κατοχή, αλλά και στη ζωή τους μετά το 1945 και επικεντρώνονται στους διωγμούς, στις σφαγές που συνέβησαν στα «μαρτυρικά» χωριά και τις πόλεις, στις εκτοπίσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και βεβαίως στην εμπειρία της Αντίστασης και της καθημερινότητας στις πόλεις. Ανάμεσα στους μάρτυρες είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος και η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου.

Οι συνεντεύξεις είναι προσβάσιμες στους ενδιαφερόμενους να ερευνήσουν σε βάθος την συγκεκριμένη περίοδο - για επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς ή επιμορφωτικούς σκοπούς - και συνοδεύονται από πρακτικά εργαλεία, όπως 3.000 λέξεις-κλειδιά, ιστορικές πληροφορίες, βιογραφικά σημειώματα κ.λπ. Προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο σύστημα, προκειμένου να ελέγχονται και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα. 

Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και διευθυντής του είναι ο καθηγητής Νικόλας Αποστολόπουλος, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ. Μεταξύ των υποστηρικτών του αναφέρονται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα της γερμανικής κυβέρνησης «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον», το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ισπανική εταιρία Render, η οποία ανέπτυξε το απαραίτητο λογισμικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η κεντρική φωτογραφία όπως περιγράφεται στη διαδικτυακή πύλη: Συναγωγή Ιωαννίνων, 7.3.2014, ο πρόεδρος της Γερμανίας Χοακίμ Γκάουκ, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τους καθηγητές Χάγκεν Φλάισερ και Μωϋσή Ελισάφ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back