ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια απόφαση που ακυρώνεται και ο δήμαρχος Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Μια απόφαση που ακυρώνεται και ο δήμαρχος Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2020, 14:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη έγινε αποδεκτή η προσφυγή του Δήμου Ζίτσας κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου, συνολικής ισχύος 0.499 MW, στην Κάτω Λαψίστα.

Η ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε πριν από τέσσερις μήνες! Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή γίνεται γνωστή μόλις σήμερα όχι από τη δημοτική αρχή Ζίτσας αλλά από την παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο.

Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» εκφράζει εύλογα τους προβληματισμούς της για ποιο λόγο η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου δεν έχει ενημερώσει τόσο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο και την Κοινότητα Κάτω Λαψίστας σχετικά με την εξέλιξη αυτή. «Να υποθέσουμε ότι δεν χάρηκε με την απόφαση αυτή;» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ εκτιμά ότι ο δήμαρχος κ. Πλιάκος «εκτίθεται ξανά απέναντι στους δημότες, και αυτή τη φορά διπλά».

Η αναφορά της παράταξης, όπως και οι υπαινιγμοί, δεν είναι τυχαίοι. Πέρσι τον Νοέμβριο, η παράταξη είχε καταγγείλει ότι η δημοτική αρχή Ζίτσας και προσωπικά ο δήμαρχος αποφάσισαν να μη φέρουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας.

Όπως επισημαίνεται, η παράταξη πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους δημότες και να οδηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση κατάθεσης προσφυγής κατά της κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας. «Μάλιστα η παράταξή μας ήταν αυτή που επέλεξε και τον δικηγόρο που θα εκπροσωπούσε τον Δήμο μιας και ο δήμαρχος δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό όπως μας δήλωσε» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Κρύβοντας την απόφαση που δικαίωσε τον Δήμο, μετά από δική μας πρωτοβουλία, ο δήμαρχος είναι και διπλά εκτεθειμένος αλλά και πολιτικά αναξιόπιστος, αφού επιλογή του αποδεικνύεται ότι είναι να μην εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου αλλά κάποιων αρεστών στον ίδιο. Και αυτό δεν είναι σίγουρα ούτε έντιμο, ούτε και ηθικό» υπογραμμίζει η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους για τη συγκεκριμένη μονάδα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, αυτοί ακυρώθηκαν επειδή, κατά παράβαση του νόμου, δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις ως προς την επιλογή της θέσης του προτεινόμενου έργου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η επίμαχη μονάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε οικισμούς του δήμου Ζίτσας και σε περιοχές Νatura 2000, ενώ στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένος εκ του νόμου υποδοχέας ομοειδών δραστηριοτήτων, δηλαδή η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Με τα δεδομένα αυτά, «η μη εξέταση εναλλακτικών λύσεων ως προς τη χωροθέτηση του έργου έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σύγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή» όπως τονίζεται στην απόφαση του υπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back