ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια άλλη εκδοχή για τα τέλη: «Αύξηση 6,5%»

Εικόνα του άρθρου Μια άλλη εκδοχή για τα τέλη: «Αύξηση 6,5%»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2020, 14:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» στον Δήμο Ιωαννιτών, καταθέτει μια διαφορετική εκτίμηση για το πραγματικό μέγεθος των δημοτικών τελών. «Διθυραμβικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου από την δημοτική αρχή, αλλά και την αντιπολίτευση, για μείωση των ανταποδοτικών τελών ακολούθησαν  την  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου» αναφέρει και τις αμφισβητεί.

Στην ανακοίνωση, η παράταξη παραθέτει τη δαπάνη για τα ανταποδοτικά, την τρέχουσα τριετία:

Δαπάνες ανταποδοτικών 2019
€11.042.944
Δαπάνες ανταποδοτικών 2020
€11.338.000
Δαπάνες ανταποδοτικών 2021
€11.758.783


 Αναφέρει σχετικά: «Ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2021 υπερέβαινε τα €12 εκατομμύρια. Από όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή, έχουν αυξηθεί τα χρήματα που δαπανούμε για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες κατά 6,50% και έχει μειωθεί δραστικά και το αποτέλεσμα των σχετικών υπηρεσιών».

Επίσης, τονίζει ότι τις δύο πρώτες οικονομικές χρονιές ευθύνης της δημοτικής αρχής, «συντελείται μια επιπλέον σωρευτική μεταβίβαση εισοδήματος των κατοίκων του λεκανοπεδίου προς τον Δήμο συνολικού ποσού €1.010.895. (€295.056 από το 2020 και €715.839 το 2021 σε σχέση με τα μεγέθη του 2019)».

Η παράταξη σημειώνει ξανά τα ζητήματα που θέτει, όπως τονίζει, από το 2014, μεταξύ των οποίων τον επανακαθορισμό των δημοτικών τελών από μηδενική βάση «με κατάργηση του ανορθολογικού διαχωρισμού ανά δημοτικές ενότητες», τη δίκαιη κατανομή τους «με διαχωρισμό σε ζώνες για αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές με υποκατηγορίες για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπές κατηγορίες» και σύνδεση των περιοχών-ζωνών με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών της ΑΑΔΕ, τα κίνητρα στα νοικοκυριά για ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή.

«Χρόνια τώρα πληρώνουμε αυτά που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν στα απορρίμματα. Η δημοτική αρχή συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και πολλές φορές και σε χειρότερο (π.χ. LED)» καταλήγει η παράταξη και προσθέτει ότι «σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκαν οι απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να πάμε σε σημαντική και ουσιαστική μείωση των συνολικών δαπανών με σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων και του κοινόχρηστου οδοφωτισμού».

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back