Δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού: Όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησαν ότι ο τρόπος υπολογισμός τους δεν είναι και ο πιο δίκαιος, με τη δημοτική αρχή να τον χαρακτηρίζει «συμβατικό» και με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δίνουν τον χαρακτηρισμό «πρόσφορο». Το ζητούμενο είναι κάποια στιγμή τα τέλη να υπολογίζονται βάσει ζωνών, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να ζητάει πίστωση χρόνου.
Τα τέλη καθαριότητας-φωτισμού για το 2020, «πέρασαν» κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από μια τρίωρη συζήτηση και με την ενσωμάτωση μιας μικρής αλλαγής σε σχέση με την προχτεσινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Μια τέτοια συζήτηση περιελάμβανε τα πάντα: αιχμές για καθορισμό τελών κατά το παρελθόν βάσει ψήφων, για «κακώς κείμενα», για «εμμονές», περί «δήθεν γενναίων αποφάσεων» κ.λπ.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών» να ζητά αναβολή της συνεδρίασης, δεδομένου ότι 10 λεπτά πριν την έναρξή της ήρθε απορριπτική απάντηση της εναλλακτικής πρότασης για τα τέλη που είχε κατατεθεί εκ μέρους της στις οικονομικές υπηρεσίες. Με το αίτημα του κ. Μπέγκα, συμφώνησαν κι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά τελικά τα δημοτικά τέλη συζητήθηκαν αφού προηγήθηκε η διαβεβαίωση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ότι θα υπάρξει σύνθεση απόψεων και ότι «οι διαφοροποιήσεις μεταξύ μας είναι μικρές, με εξαίρεση τη ‘μάχη Μπιζανίου’».
Τον όρο «μάχη του Μπιζανίου» χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, για να στηλιτεύσει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως, με τον Δημήτρη Νάστο (εκ Μπιζανίου) να του απαντά με σαρκαστικό τρόπο ότι «δεν ήσαστε όμως στο Μπιζάνι όταν δίναμε τη μάχη για να κλείσει η χωματερή της Δουρούτης». Στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου, αυξάνονται τα τέλη στις οικίες της Πεδινής, ενώ σημαντική είναι η αύξηση σε επιχειρήσεις από 0,95 ευρώ το τ.μ. σε 1,40 τ.μ. σε Πεδινή και Μπιζάνι, με εξαίρεση τελικά τα μικρά καταστήματα καφενεία (μέχρι 60 τ.μ.) - διαβάστε εδώ όλες τις αλλαγές στα νέα ανταποδοτικά τέλη.
Η παράταξη του κ. Μπέγκα συμφώνησε με τις μικρές μειώσεις, αν και για την πόλη των Ιωαννίνων εκτίμησε ότι «η μικρή μείωση κατά 10 λεπτά στερεί από τον Δήμο 350.000 ευρώ», και διαφώνησε με τις αυξήσεις σε Μπιζάνι, Παμβώτιδα και Πέραμα (κατά περίπτωση σε οικίες και καταστήματα. Κατά τη συζήτηση υπήρξε μια έντονη κόντρα μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα και του διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών Σωτήρη Σπυριδάκη, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι «η (απορριπτική) εισήγηση δεν είναι και τόσο υπηρεσιακή». Ο κ. Σπυριδάκης τον κατηγόρησε με τη σειρά του ότι τον «προσβάλλει» και ότι «δεν δέχθηκε καμία πολική πίεση», κάτι που επανέλαβε και ο δήμαρχος.
Η δημοτική αρχή δέχτηκε γενικά αρκετά κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επικοινώνησε τις αυξομειώσεις, και δη τη μείωση κατά 10 λεπτά στην πόλη των Ιωαννίνων. Η Τατιάνα Καλογιάννη από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» μίλησε για «ένα πυροτέχνημα δήθεν ιστορικής σημασίας», όταν επί της ουσίας πρόκειται για μια μείωση 10 ευρώ τον χρόνο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.
Ο Λάζαρος Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» έθεσε το όλο ζήτημα σε μια άλλη βάση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δαπάνες τα τελευταία τρία χρόνια παραμένουν γύρω στα 11,2 εκατ. ευρώ –δεν υπάρχει καμία μείωση δηλαδή, που θα μπορούσε να έρθει από διάφορες παρεμβάσεις. Με αυτό το δεδομένο «το μόνο που κάνουμε, είναι μια εσωτερική διαρρύθμιση των τελών». Από την παράταξη του κ. Νάτση, ο Βλάσης Παπαχρήστος κατέθεσε δύο προτάσεις: την απαλλαγή των διατηρητέων κτιρίων από ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να δοθεί ένα μικρό έστω κίνητρο για την αποκατάσταση των κτιρίων, αλλά και τη μείωση των τελών κατά 50% σ ε όσους υιοθετούν ένα ζώο από το δημοτικό κυνοκομείο –προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές.
Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» έδωσαν τη δική τους ερμηνεία, ενώ αντιπρότειναν μέτρα απαλλαγής των απόρων κι άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων από τα ανταποδοτικά τέλη. Ο έτερος συμπράττων της δημοτικής αρχής, ο Νίκος Γκόντας (ο οποίος επί της δημαρχιακής θητείας του είχε αυξήσει σημαντικά τα ανταποδοτικά τέλη) έδωσε τα συγχαρητήρια του στον αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα.
Και μια τελευταία επισήμανση: Από το 2020, βάσει νέας νομοθεσίας, θα υπάρχει ειδικός μειωμένος συντελεστής για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στα 1,40 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων μέχρι τώρα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.