Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια ξεχωριστή... μπουτίκ

Εικόνα του άρθρου Μια ξεχωριστή... μπουτίκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2016, 12:31
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Ζάππα, από το 1933 βρίσκεται το εργαστήριο κοπτικών και γεωργικών εργαλείων «Τέλης». Μια από τις τελευταίες τέτοιου είδους επιχειρήσεις στα Γιάννενα, και από τις λιγοστές στην Ελλάδα, που επιμένει στην κατασκευή χειροποίητων εργαλείων. Μέσα σε μια πορεία 80 σχεδόν χρόνων, τα κοπτικά εργαλεία «Τέλης» έχουν αποκτήσει το δικό τους brand name. Την πορεία αυτή συνεχίζει σήμερα η τρίτη γενιά της οικογενειακής αυτής επιχείρησης. Εδώ και λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Αδαμάντιου Πιτένη, η κόρη του Ράνια και ο σύζυγός της Βαγγέλης Γκόγκος ανέλαβαν την επιχείρηση, με την πεποίθηση ότι μπορούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα όπως έκαναν οι πρόγονοί τους. Με σεβασμό στο παρελθόν και με το βλέμμα στο μέλλον, έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χώρο, που δίνει μια ξεχωριστή νότα στο ιστορικό κέντρο και που αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις των πελατών αλλά και των περαστικών. Πέραν της ανακαίνισης του τροχείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακριβώς απέναντι, υπάρχει και το κατάστημα λιανικής πώλησης, με το μεράκι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα να αποτελούν τα βασικά συστατικά του.

«Είπαμε μέσα στην κρίση να κάνουμε μια επίθεση» μας λέει η Ράνια Πιτένη. «Με πολλή αγάπη και μεράκι φτιάξαμε αυτόν τον χώρο σε ένα στιλ παραδοσιακό βιομηχανικό που ταιριάζει με το αντικείμενό μας. Βάλαμε βέβαια και την καλλιτεχνική μας πινελιά», αναφέρει. Μας μιλάει για τα μαχαίρια και τα τσεκούρια με άνεση και φυσικότητα. Δεν μας κρύβει ότι στην αρχή, όταν ανέλαβε την επιχείρηση, ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα. «Ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος, οπότε σε πολλούς φαινόταν περίεργο. Τώρα πια ψάχνουν εμένα, ακόμα και οι παλιότεροι. Αποκαταστάθηκε η σχέση μας» αναφέρει. Και με ιδιαίτερη έμφαση προσθέτει: «Το θέμα είναι να αγαπάς τη δουλειά σου. Εμείς είμαστε τόσα χρόνια στην αγορά λόγω όχι μόνο του ονόματός μας αλλά και της ποιότητας. Είμαστε μανιακοί με τη λεπτομέρεια και την τελειότητα». 


Πόσο ανταγωνιστικό όμως μπορεί να είναι το χειροποίητο εργαλείο, ιδίως σε εποχές κρίσης; Όπως μας λέει η κ. Πιτένη, υπάρχουν πολλοί που είναι λάτρεις του παλιού και χειροποίητου. «Για παράδειγμα, οι Κρητικοί μπορεί να κουρεύουν 1000 πρόβατα με ψαλίδια και όχι με μηχανές. Όπως και στη Λάρισα και σε άλλα μέρη. Δεν είναι όλοι φαν της τεχνολογίας». Πολύ καλά πηγαίνουν όμως και άλλα αντικείμενα, όπως οι σουγιάδες που αποτελούν για πολλούς κειμήλιο. «Ο σουγιάς είναι ένα προσωπικό αντικείμενο. Έχουν έρθει νέοι άνθρωποι να τον αγοράσουν γιατί πέθανε ο παππούς τους και θέλουν να βάλουν μαζί του έναν σουγιά» μας λέει. Όσο μιλάει, μπροστά της έχει έναν παλιό μαυρισμένο σουγιά, τον οποίο έφερε κάποιος για γυάλισμα. Τον κοιτάει και τον περιστρέφει. «Εγώ αυτόν τον σουγιά δεν θα τον πείραζα. Αυτή η μαυρίλα σημαίνει κάτι. Σημαίνει χρόνια, δουλειά, εμπειρίες, μνήμες, τα πάντα. Αυτό μένει έτσι. Δεν είναι μόνο ένα απλό μαχαίρι. Έχει μια συλλεκτική αξία» σημειώνει. Με μότο «η κρίση θέλει επίθεση», η κ. Πιτένη μάς εξηγεί ότι το επόμενο βήμα της επιχείρησης είναι να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην αγορά σε ειδικά χειροποίητα μαχαίρια, τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες, όπως για σεφ. «Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κάποια μαχαίρια, ποιοτικά και χρηστικά» λέει. Εντός του επιχειρηματικού πλάνου, βρίσκεται και η δημιουργία κάποιας exclusive σειράς σουγιάδων, ενώ το κατάστημα δέχεται και ειδικές παραγγελίες για εργαλεία. Στο νέο τμήμα του καταστήματος, μπορεί να βρει κάποιος μεγάλη γκάμα μαχαιριών και κοπτικών εργαλείων κουζίνας από επώνυμους οίκους του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ
Aλύκος Ραπτης
Καλημέρα από το Βράχο που πήγαμε σήμερα για μπανιο. Να ρωτήσω κάτι για το Blog. μήπως πρέπει να φτιάξετε και μια ενότητα με τη διεθνή πολιτική σκηνή - πχ πόλεμος στη Συρία κουρδισταν ανταρτες του YPG κλπ?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back