Εννιά άτομα συνέλαβε η αστυνομία και άλλα τρία αναζητούνται, για συμμετοχή σε ληστείες και διαρρήξεις με ριφιφί στην Αττική και στην Ήπειρο. Η σπείρα κυριολεκτικά έκλεβε… τα πάντα: από όπλα και τηλεοράσεις, μέχρι πίνακες ζωγραφικής, σερβίτσια, ποδήλατα και υπολογιστές. Πιο αναλυτικά, η αστυνομία κατηγορεί τους 8 Ρουμάνους (5 άνδρες, 3 γυναίκες) και τον 1 Έλληνα που συνέλαβε ότι έχουν συμμετοχή σε 22 περιπτώσεις κλοπών, ληστειών, διαρρήξεων. Η επιχείρηση ξεκίνησε προχτές το πρωί σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας ς (Πατήσια, Κολωνός, Πετρούπολη) όπου έγιναν οι συλλήψεις.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων καθώς και στο ενεχυροδανειστήριο του ημεδαπού συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
- Ένα ΑΚ-47 KALASNIKOV με γεμιστήρα πλήρη με 29 φυσίγγια
- Ένα περίστροφο
- Μία κυνηγετική καραμπίνα
- Τέσσερα πιστόλια αερίου κρότου και επτά σπρέι πιπεριού
- Οκτώ συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους άνω των 12 κιλών
- Διαρρηκτικά εργαλεία για την κοπή χρηματοκιβωτίων αποτελούμενα από μπουκάλες οξυγόνου με τις κατάλληλες συνδεσμολογίες
- Πέντε τηλεοράσεις
- Είκοσι πίνακες ζωγραφικής διαφόρων δημιουργών
- Έξι θρησκευτικές εικόνες διαφόρων παραστάσεων
- Σετ από επάργυρα- επιχρυσωμένα μαχαιροπίρουνα και διακοσμητικά
- Επτά φορητοί υπολογιστές, tablet και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα και δεκάδες κάρτες κινητών
- Πολλά ειδικά διαμορφωμένα διαρρηκτικά εργαλεία- passé partout για παραβίαση κλειδαριών
- Δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, ένα σετ με χημικές ουσίες ελέγχου καθαρότητας χρυσού και ένα χημικό καθαριστικό κοσμημάτων
- Πλήθος κοσμημάτων, (σταυροί, δακτυλίδια, σκουλαρίκια, καρφίτσες, αλυσίδες), δεκάδες ρολόγια, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού κλπ κοσμήματα, τιμαλφή και πέτρες κοσμημάτων
- Εργαλεία για το λιώσιμο χρυσού
- Πλήθος πλαστών εγγράφων
- Πλήθος καρτών κοσμηματοπωλείων και ενεχυροδανειστηρίων καθώς και έγγραφα με ιδιόχειρές σημειώσεις περί της διάθεσης των χρημάτων που αποκόμιζαν από την δραστηριότητα τους
- Πλήθος αποδείξεων από ενεχυροδανειστήρια και χειρόγραφες σημειώσεις
- Διάφορα ελληνικά διαβατήρια των οποίων ερευνάται η προέλευση, διάφορα πλαστά Ρουμανικά έγγραφα στα οποία ήταν επικολλημένες φωτογραφίες ίδιων ατόμων με διαφορετικά στοιχεία και πλήθος από πιστωτικές κάρτες
- Κενές υπεύθυνες δηλώσεις που φέρουν εμφανώς πλαστά εντυπώματα σφραγίδων γνησίου υπογραφής και στρογγυλής σφραγίδας
- Αποδείξεις αποστολής εμβασμάτων προς διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, κτλ) συνολικού ποσού άνω των 11.000 ευρώ
- Πλήθος αποδείξεων αποστολής αντικειμένων μέσω ΕΛ.ΤΑ. προς διάφορους προορισμούς παγκοσμίως (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Εκουαδόρ, Ινδία, Πορτογαλία, κ.λπ.)
- Χαρτονομίσματα Αυστραλίας, λίρες Αγγλίας κλπ χαρτονομίσματα
- Πέντε αυτοκίνητα και δύο μοτοσυκλέτες.
Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι εδώ και τέσσερα χρόνια είχαν συστήσει τη σπείρα που δρούσε σχεδόν πανελλαδικά, με τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην Ήπειρο (δύο στα Γιάννενα και μια στη Φιλιππιάδα). Η αστυνομία αναφέρει ότι η σπείρα είχε τα χαρακτηριστικά της Καμόρα, με οικογενειακή συνοχή των μελών και κανόνες εμπιστοσύνης και σιωπής. Ένας 36χρονος και ένας 44χρονος θεωρούνται οι αρχηγοί της σπείρας. Ένας 63χρονος ήταν ο «ειδικός χρηματοκιβωτίων» και σύνδεσμος με άτομα εντός και εκτός φυλακής και άλλες σπείρες. Ο 44χρονος που συνήθως κανόνιζε την σύνθεση της ομάδας, συμπεριλάμβανε σχεδόν πάντα την 31χρονη, υπολογίζοντας στην ιδιαίτερη ικανότητά της στις διαρρήξεις, η οποία επίσης εκτελούσε και χρέη τσιλιαδόρου. Χρέη τσιλιαδόρου επίσης, εκτελούσε και η 36χρονη κατηγορούμενη , ενώ συχνά η ίδια εμφανιζόταν στα ραντεβού που κανόνιζε ο 36χρονος για να διαθέσουν προς πώληση τις κλεμμένες ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο ρόλος του 45χρονου κατηγορούμενου ήταν να ασχολείται με την πώληση στο παράνομο εμπόριο των κλεμμένων αντικειμένων, με αγγελίες που αναρτούσε σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Για την δράση τους επέλεγαν περιοχές πολύ συχνά κατά τις ημέρες που λειτουργούσε η λαϊκή αγορά. Για να μεταβαίνουν στην περιοχή χρησιμοποιούσαν πάντα τα πολυτελή αυτοκίνητα τους στα οποία απέκρυπταν τα απαραίτητα για την επίτευξη τους σκοπού τους διαρρηκτικά εργαλεία.
Άλλοτε εντόπιζαν άτομα που είχαν την εικόνα εύπορου και τα έθεταν σε παρακολούθηση και άλλες φορές στόχοι ήταν ηλικιωμένα άτομα.
Επίσης σε άλλες περιπτώσεις επέλεγαν και παρακολουθούσαν τουλάχιστον για εικοσιτετράωρο, πολυκατοικίες, κυρίως με κριτήριο την εικόνα που παρουσίαζαν (αν είναι περιποιημένες, αν είναι νέες κατασκευές κλπ.) θεωρώντας ότι σε αυτές διαμένουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Τσίλιες, «διαφημιστικά» και σημάδια στις πόρτες
Τα μέλη της σπείρας έμπαιναν σε πολυκατοικίες με την πρόφαση ότι είναι διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων, έχοντας τυπώσει για το σκοπό αυτό, δικά τους διαφημιστικά φυλλάδια και επαγγελματικές κάρτες.
Έλεγχαν όλα τα διαμερίσματα κάθε ορόφου παρατηρώντας τις κλειδαριές τους, και μόλις εντόπιζαν κάποια κλειδαριά την οποία μπορούσαν να ανοίξουν με τα εργαλεία τα οποία είχαν στην διάθεσή τους, ξεκινούσαν την διαδικασία του μαρκαρίσματος της οικίας προκειμένου να σιγουρευτούν για την παρουσία ή μη των ενοίκων εντός αυτής.
Το μαρκάρισμα του στόχου γινόταν αποκλειστικά και μόνο με δύο τρόπους. Είτε σημάδευαν με διάφορα γράμματα το ματάκι της κάθε πόρτας, είτε τοποθετούσαν ανάμεσα στην πόρτα και στο κούφωμα των διαμερισμάτων, σημάδια μη ορατά από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Αυτή η μέθοδος επαναλαμβανόταν όχι μόνο σε πολλά διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας αλλά και σε μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών της ιδίας περιοχής. Όταν κατέληγαν σε ασφαλές για αυτούς συμπέρασμα περί του στόχου που θα έπλητταν και αφού βεβαιώνονταν για την απουσία του ενοίκου, χτυπούσαν το κουδούνι της οικίας κάνοντας την τελευταία τους επιβεβαίωση και εν συνεχεία επιχειρούσαν τη διάνοιξη της πόρτας με χρήση των ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων που διέθεταν
Τα μέλη της ομάδας βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν τις πόρτες και τις εισόδους των πολυκατοικιών, προκειμένου να μελετήσουν τον τύπο της κλειδαριάς που διέθετε η κάθε πόρτα ώστε να επιλέξουν τα κατάλληλα εργαλεία για να ελαχιστοποιούν κάθε φορά τον χρόνο εισόδου σε κάθε οικία. δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο αρχείο οικιών προς διάρρηξη
Όταν τα μέλη της οργάνωσης, αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, τουλάχιστον δύο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία και ένα εξ αυτών (το αρχηγικό) μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο με τα άτομα που ενεργούσαν εντός των οικιών, προκειμένου να τα συμβουλεύουν για το ποια αντικείμενα θα πρέπει να αφαιρέσουν και να συντονίζουν τις ενέργειες τους.
Η συγκεκριμένη ομάδα από την εγκληματική της δραστηριότητα είχε ως λεία κυρίως χρήματα, χρυσαφικά και ρολόγια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδειχνε και στην αφαίρεση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων.
Τα κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα ζύγιζαν και τα ξεχώριζαν ανάλογα με τα καράτια και τα διέθεταν όσο πιο σύντομα μπορούσαν σε ενεχυροδανειστήρια, ένα εκ των οποίων και του 54χρονου ημεδαπού συλληφθέντα.
Πέραν από τις οργανωμένες διαρρήξεις σε οικίες, οι δράστες διέπρατταν και ληστείες σε οικίες, τις οποίες επέλεγαν και κατόπτευαν με τον ίδιο ως άνω περιγραφόμενο τρόπο. Εκεί άλλαζαν τον τρόπο δράσης τους αφού τους ενδιέφερε τα θύματα τους να βρίσκονται εντός των οικιών, προκειμένου να τους αναγκάσουν χρησιμοποιώντας βία να τους αποκαλύψουν τις κρυψώνες που εναπόθεταν τα αντικείμενα αξίας. Επέλεγαν συνήθως ηλικιωμένους, εισέρχονταν στις οικίες τους και αφού τους ακινητοποιούσαν, χρησιμοποιώντας σωματική βία, τους εξανάγκαζαν να τους υποδείξουν τα σημεία που έκρυβαν τα χρήματα και τα τιμαλφή. Στη συνέχεια τους έδεναν και ερευνούσαν ανενόχλητοι τους χώρους. Δεν δίσταζαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν και σωματική βία, χτυπώντας τους ηλικιωμένους στο σώμα και στο κεφάλι.
Επιπρόσθετα, η δράση της οργάνωσης επεκτείνονταν και στις διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων και των χρηματοκιβωτίων τους με χρήση οξυγόνου. Συγκεκριμένα αφού επέλεγαν τον στόχο και τον κατόπτευαν, σχεδίαζαν τον τρόπο εισόδου και αφού προμηθεύονταν τα κατάλληλα εργαλεία, εισέρχονταν στα κοσμηματοπωλεία τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούσαν και ο 63χρονος «ειδικός”, χρησιμοποιώντας οξυγόνο, διερρήγνυε τα χρηματοκιβώτια που ήταν μέσα σε αυτά.
Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι σε όλα τα στάδια των εν γένει δραστηριοτήτων τους, ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, σκούπιζαν τις επιφάνειες με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή, ώστε να μην βρεθούν δακτυλικά τους αποτυπώματα, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (κάρτες του κιλού) ώστε να ελαχιστοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο κάθε κίνδυνο αποκάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους.Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί κατ' επανάληψη για παρόμοια αδικήματα, ενώ σε βάρος του 45χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τον Ανακριτή Χανίων για σωματεμπορία και Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις Ρουμανικές Αρχές για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.