ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ξενάγηση «στις πολλές πόλεις» των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Μια ξενάγηση «στις πολλές πόλεις» των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2022, 21:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πόλη είναι πολλά πράγματα. Πράγματα που φαίνονται, που έχουν ξεχαστεί, που έχουν κρυφτεί, αυτά που υπονοούνται, έχουν τη δική τους διαδρομή και όλα αυτά την καθορίζουν σήμερα.

Η έκθεση ««(Α)όρατες πόλεις. Προσεγγίζοντας οθωμανικά ίχνη και μνημεία στην πόλη των Ιωαννίνων» έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με πολλαπλές ταυτότητες. Μια πόλη στον «καμβά» της οποίας το παρελθόν δηλώνει το παρών, όσο κι αν αυτό αποσιωπάται, απομονώνεται, παρερμηνεύεται ή και υπογραμμίζεται κατά περίπτωση.

Από τις 21 Ιανουαρίου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Δημ. Κωνστάντιος» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ, φιλοξενεί την πολύ ενδιαφέρουσα και «γεμάτη» αυτή έκθεση, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε έναν διαφορετικό περίπατο στα Ιωάννινα. Την έκθεση διοργανώνει η ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με εικαστικούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.


Μέσα από εικαστικά έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, αρχειακό φωτογραφικό υλικό και επιστημονικά εργαλεία της επιμέλειας εκθέσεων και των πολιτισμικών σπουδών, ο επισκέπτης «ξεναγείται» σε δημόσιους και μνημειακούς χώρους της πόλης και γνωρίζει ή συνειδητοποιεί κρυμμένα, σιωπηλά ή άγνωστα στοιχεία.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα και η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών, σκοπός είναι «να φωτίσουμε τις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης και κυρίως να αναλογιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο γράφεται τελικά η ιστορία μέσα από πολιτικές, πολεοδομικές και διοικητικές αποφάσεις αλλά και καθημερινές κοινωνικές πρακτικές».

Πώς ήταν η κεντρική πλατεία πριν χτιστεί το κτίριο της Περιφέρειας; Γιατί στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου μια παραδοσιακή πέτρινη πύλη οδηγεί σε ένα σύγχρονο εμπορικό κτίριο; Ποιος αποφασίζει για την τύχη των οθωμανικών μνημείων; Είναι ο Κουραμπάς… τραγούδι; Γιατί ο Αλή πασάς έχει τέτοια τουριστική επιτυχία; Κι άλλα πολλά ερωτήματα για τα οποία απαντήσεις υπάρχουν.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 26 Ιανουαρίου (10:30-18:30).

Θα είναι όμως προσβάσιμη και μετέπειτα μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή Proxitour που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στα Γιάννενα ως εργαλείο περιήγησης.

Oι συντελεστές της έκθεσης:

Έρευνα, διοργάνωση, επιμέλεια: Γωγώ Ελευθεράκη, Διονυσία Κορτέσα, Γιάννης Λέντερης, Κατερίνα Λιαρομμάτη, Εύη Μάνη, Κωνσταντίνα Παπακώστα, Μαρία Τσούκα (μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Εποπτεία και συντονισμός: Εσθήρ Σολομών, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Γκόκα, αναπληρωτή καθηγητή Ζωγραφικής, και Δημήτρη Κατσούδα, ΕΕΠ από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Σμύρης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εικαστικά έργα: Δημήτρης Γερούκαλη, Χρυσοβαλάντω Γρηγοριάδου, Ηρώ Δέδε, Νένα Κάλπη, Ελένη Καρακατσάνη, Βίκτωρας Καραμανλής, Κωνσταντίνος Κοϊνός, Αθανάσιος Κόκκινος, Κωνσταντίνα Κολλύρη, Κωνσταντίνα Λύτρα, Αντιγόνη Μεγαρίτη, Μιρέλλα Μοιρισκλάβου, Μαρία Σπανάκη, Χριστίνα Σπυροπούλου, Βασιλική Σφαιροπούλου, Ξένια Χαρίτωνος.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back