Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήπως ξεχάσατε το ΓΕΜΗ;

Εικόνα του άρθρου Μήπως ξεχάσατε το ΓΕΜΗ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2019, 14:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις γιορτινές αυτές ημέρες, μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις των Ιωαννίνων λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την καταβολή των τελών του Γ.ΕΜ.Η.  (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Το Γ.ΕΜ.Η. έγινε νόμος του κράτους από το 2014, και αποτελεί το μοναδικό εθνικό μητρώο στο οποίο δημοσιεύονται και τηρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τη διαχείριση του μητρώου έχει αναλάβει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, όπως και την είσπραξη των τελών. Τα τέλη κυμαίνονται από 30 ευρώ για μια ατομική επιχείρηση μέχρι 320 ευρώ για μια ανώνυμη εταιρία ετησίως.

Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή καταβολής των τελών δεν έχει γίνει ακόμη «βίωμα» για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές. Και δικαιολογημένα, δεδομένου ότι τα πέντε αυτά χρόνια εφαρμογής του Γ.ΕΜ.Η., δεν υπήρξε… έντονη υπενθύμιση για την καταβολή των τελών. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, καθώς, λόγω της παρέλευσης της πενταετίας, επέρχεται παραγραφή των όποιων οφειλών για το πρώτο έτος.

Μετά από απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Νοεμβρίου του 2019, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας προτίθεται να βεβαιώσει στη ΔΟΥ τα οφειλόμενα τέλη του Γ.ΕΜ.Η.

Τα κατά τόπους Επιμελητήρια ανέλαβαν να στείλουν τα σχετικά ειδοποιητήρια στα μέλη τους. Έτσι, αυτές τις ημέρες οι εμπορικές επιχειρήσεις «υποδέχονται»… οφειλές, με αρκετές από αυτές να συγχέουν τα τέλη του Γ.ΕΜ.Η. με τη συνδρομή προς το Επιμελητήριο. Άλλο τα τέλη όμως άλλοι οι συνδρομές. Το timing, βέβαια, δεν είναι και ό,τι το καλύτερο…

ΣΧΟΛΙΑ
Εμμανουηλ Καμενακης
Καλημέρα υπάρχει ΦΕΚ που να αναφέρεται στην πενταετή παραγραφή τελών του Γ.ΕΜ.Η.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back