ΗΠΕΙΡΟΣ

Μέτσοβο: Το «Μαγικό Βουνό» πήρε προίκα 199 στρέμματα

Εικόνα του άρθρου Μέτσοβο: Το «Μαγικό Βουνό» πήρε προίκα 199 στρέμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 21:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα φιλοδοξεί και υπόσχεται να μετατρέψει το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο στο Καρακόλι σε «Μαγικό Βουνό» μετά τη δωρεάν παραχώρηση 199 στρεμμάτων για 25 χρόνια που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου, με ψήφους 11 υπέρ και έξι κατά.

Οι στόχοι του Ιδρύματος, όπως περιγράφονται στο master plan, το οποίο παρουσιάζει ο Τύπος Ιωαννίνων, είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού, η ανάδειξη του φυσικού κάλλους του βουνού, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Ξεκινώντας από τη βάση του τελεφερίκ, δίπλα στο υπάρχον εστιατόριο θα δημιουργηθεί «παιδότοπος σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και με διαφορετικού τύπου στοιχεία για την ψυχαγωγία παιδιών διαφορετικών ηλικιών».

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, στην πίστα του σκι, σκοπός του Ιδρύματος είναι η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρο με την εγκατάσταση δύο κανονιών ρίψης τεχνητού χιονιού στο χαμηλό τμήμα της. 


Το δάσος της περιοχής με συστάδες από οξιές, λεύκες, έλατα και φουντουκιές αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα. Τέσσερα μονοπάτια πεζοπορίας με ενδιάμεσες στάσεις σε ξύλινους σταθμούς «δράσης και αναψυχής» θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνήσουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, την «κρυφή ζωή των δένδρων» και τους «ήχους του δάσους», τις κορυφογραμμές της Πίνδου, το κτηνοτροφικό παρελθόν κ.λπ. Υποστηρικτής σε αυτή την ξενάγηση η σύγχρονη τεχνολογία με τη δωρεάν διάθεση ψηφιακών μέσων στους επισκέπτες, μέσα από την ιστοσελίδα του «Μαγικού Βουνού»

Και μετά στην κορυφή. Στο «Καρακόλι». Στα 1.520 μέτρα η μελέτη προβλέπει «σύγχρονη και εναρμονισμένη με το χώρο καντίνα» όπου σε συνδυασμό με ένα «πάρκο αναψυχής» θα «επιτρέψει σε παιδιά και νέους να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους […] μέσα στην καρδιά του βουνού».

Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου: Δεκέμβριος 2025. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, εκτός, βέβαια όπως ισχύει και σήμερα, από τη χρήση του τελεφερίκ όπου θα υπάρχει εισιτήριο για τους άνω των 15 ετών.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Ιδρύματος, όπως περιγράφονται στο master plan, θα δημιουργηθούν «20-25 θέσεις εργασίας όλο το χρόνο στο βουνό, με προοπτική δημιουργίας περ. 50 θέσεων εργασίας στο χωριό (μεταφορές, ξεναγοί, ξενοδοχεία, εστιατόρια,, εμπόριο, κ.λπ.)».

Η πρόταση του Ιδρύματος θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων που εντάσσεται στην ευρύτερη δράση «Τουριστική Ανάπτυξη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU. 

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παράλληλα με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων όσον αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.

Όταν χιόνιζε... Φωτογραφία αρχείου

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνες για την κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, αγορά εξοπλισμού, δράσεις ψηφιοποίησης, ενέργειες βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών κ.ά. που αναφέρονται αναλυτικά στις προσκλήσεις των προγραμμάτων.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα του Ιδρύματος Τοσίτσα προς το Δήμο Μετσόβου για τη δωρεάν παραχώρηση των 199 στρεμμάτων είχε κατατεθεί τον Μάρτιο του 2023. Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Μαΐου όπου η αντιπολίτευση, που είχε την πλειοψηφία, διαφώνησε και πέτυχε την αναβολή λήψης της απόφασης προκειμένου να ενημερωθεί. Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση με τη δήμαρχο κα Αβέρωφ να αντιτείνει ότι ο χρόνος που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους για ενημέρωση ήταν αρκετός. 

Σ.Σ. 1: Το στοίχημα για το Ίδρυμα Τοσίτσα (θα πρέπει να) είναι να ξαναδώσει όλα όσα αντιπροσώπευε το Τελεφερίκ πρώτα και κύρια για τους Μετσοβίτες. Να ξαναγίνει ένας τόπος συνάντησης, ένα χώρος απόδρασης και ένας εκπαιδευτικός προορισμός.

Σ.Σ. 2: Η ιστορία της δωρεάν παραχώρησης των 199 στρεμμάτων, συζητείται από πέρυσι με διάφορα σενάρια για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Ιδρύματος. Άλλοι να επικροτούν, άλλοι να διαφωνούν και άλλοι να «βλέπουν» κατασκευές τύπου Airbnb. Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, καλό θα ήταν η διοίκηση του Ιδρύματος να διοργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα για να παρουσιάσει τις σκέψεις και τους στόχους του στους Μετσοβίτες. 


Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back