ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετασεισμικό σοκ στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μετασεισμικό σοκ στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2016, 16:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετασεισμικό σοκ ζει η πόλη από τις 11.20 περίπου χτες το βράδυ. Παρότι, ευτυχώς, οι ζημιές είναι περιορισμένες και δεν υπάρχουν τραυματισμοί, η συνέχεια του φαινομένου που μετράει πλέον 13 και πλέον ώρες με συνεχείς δονήσεις, κάποιες από αυτές ισχυρές, έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους και στις πλατείες. 

Η πρώτη σεισμική δόνηση που «μετρήθηκε» τελικά 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ανησυχία καθώς κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα. Εκεί όμως που ο κόσμος «μαζεύτηκε» σπίτια του, ακολούθησε μια δόνηση στις 2 το πρωί και άλλες τρεις μέσα σε δύο ώρες. Αυτή των 3.41 το πρωί έβγαλε τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες στους δρόμους. 

Μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο, οι δρόμοι στο κέντρο είχαν γεμίσει αυτοκίνητα, με την κίνηση να μη βοηθιέται από το γεγονός ότι τα περισσότερα φανάρια ήταν σε μεταμεσονύχτια λειτουργία. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε σχολεία, πάρκινγκ και πλατείες. Στις 4.30 ήταν γεμάτο το Πανηπειρωτικό, όπως και το πάρκινγκ του δήμου στα Παλιά Σφαγεία, το Du Lac, στη Λιμνοπούλα αλλά και αυλές σχολείων όπως το δημοτικό στην πλατεία Ομήρου. Γεμάτη ήταν επίσης η κεντρική πλατεία και η πλατεία Πάργης. 

Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε το παραμικρό, αν και όπως αποδείχθηκε, περισσότερο πιθανό ήταν ένα… τροχαίο, παρά κάτι άλλο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει ξαναζήσει τέτοιας διάρκειας σεισμική δραστηριότητα, υποδαύλισε τον πανικό. Σε άλλες κοντινές περιπτώσεις, όπως το 1989 ή ακόμα και στο σεισμό του Αιγίου, τα φαινόμενα, παρότι ισχυρά, πέρασαν σύντομα.

Το πρωινό βρήκε την πόλη… άγρυπνη. Από τις 8 κιόλας είχε ξεκινήσει σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών στην Περιφέρεια, παρουσία του σεισμολόγου και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα. 

Ο κ. Λέκκας στις σύντομες δηλώσεις του ήταν επιφυλακτικός. Είπε δηλαδή ότι ναι μεν η δραστηριότητα εξελίσσεται φυσιολογικά, αλλά πριν περάσουν οι 48 ώρες δεν θα υπάρχει κάτι δεδομένο. Τόνισε πάντως ότι «κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος», καθώς οι σεισμοί που ακολουθούν είναι όλο και χαμηλότερης έντασης και είπε επίσης ότι το φαινόμενο της διαρκούς δραστηριότητας δείχνει εκτόνωση.  Μια εξήγηση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λέκκα είναι ότι στην Ήπειρο υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο μικρών ρηγμάτων που ενεργοποιούνται και δίνουν τους σεισμούς. Απέκλεισε δε κατηγορηματικά τη συσχέτιση με τους σεισμούς της Ιταλίας.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης συνέστησε ψυχραιμία και σύμφωνα με τις οδηγίες των σεισμολόγων, είπε ότι καλό είναι να μείνουν σε επιφυλακή οι πολίτες, ειδικά όσοι διαμένουν σε παλιότερα σπίτια. Ήδη, ήρθε σε επικοινωνία με τους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι θα ζητούσαν από τον υπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή να αναβληθεί το ματς του ΠΑΣ με τον Λεβαδειακό. 

Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες σήμερα αναβλήθηκαν, ενώ κλειστά θα μείνουν αύριο όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας, σίγουρα στον δήμο Ιωαννιτών, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, αλλά και στους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου (αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για τους τελευταίους δύο). Κλειστό θα είναι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αύριο Δευτέρα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back