Μια σημαντική αλλαγή επέρχεται στον προνοιακό χάρτη της Ηπείρου. Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να μεταφέρει όλα τα παιδιά από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής στο αντίστοιχο κέντρο στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας για την επικαιροποίηση λειτουργίας των δομών πρόνοιας.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ήδη έντονη ανησυχία στη δημοτική αρχή Πωγωνίου, η οποία δραστηριοποιείται προς την αντίθετη κατεύθυνση για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού, που γι' αυτήν σημαίνει κλείσιμο της δομής. Μιας δομής που λειτουργεί στην Πωγωνιανή από το 1923. Αναμφίβολα, η όλη υπόθεση ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού όλων των δομών παιδικής προστασία οι οποίες αποπνέουν ακόμα έναν «αέρα» ιδρυματισμού, απομεινάρι παλιών εποχών.
«ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι κάθε άλλο παρά κλείσιμο της δομής προωθείται και ότι όλα γίνονται προς όφελος των παιδιών. «Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι πια μόνο η στέγαση και η σίτιση των παιδιών, αλλά και η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχοντας ως γνώμονα το όφελος των προστατευόμενων παιδιών, πήραμε την απόφαση να μεταφερθούν στο κέντρο παιδικής μέριμνας στους Φιλιάτες. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια κωμόπολη με σχολεία όλων των βαθμίδων και νοσοκομείο» τονίζει στον «Τύπο».
Για το μέλλον δε της δομής στην Πωγωνιανή, η κ. Μιτοπούλου αναφέρει ότι «θέλουμε μια διαφορετική λειτουργία άμεσα για αυτή τη δομή. Στόχος της διοίκησης είναι να ανταποκριθούν οι κρατικές δομές με ταχύτητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των ημερών». Μάλιστα, όπως προσθέτει, οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Πωγωνιανής δεν θα πάνε όλοι σε άλλες δομές. Κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στο κέντρο για να ετοιμάσουν την όποια νέα λειτουργία αποφασιστεί.
ΔΙΑΦΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μιλώντας στον «Τύπο», εκτιμά ότι ο σχεδιασμός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας οδηγεί σε κλείσιμο της δομής. Επισημαίνει δε ότι δεν μπορεί μια κρατική δομή να έχει τέτοια τύχη, όταν στην Πωγωνιανή υπάρχει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Κιβωτός του Κόσμου» με 80 παιδιά. Παραμένει όμως το δεδομένο ότι η Πωγωνιανή είναι ένα απομακρυσμένο χωριό, με λίγους κατοίκους, και με σχεδόν ανύπαρκτες επιλογές για τα παιδιά όχι μόνο για την κοινωνικοποίησή τους αλλά ακόμα και για τη μόρφωσή τους.
Για την παραμονή του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής ως έχει, επιστρατεύονται ακόμα και συναισθηματικά επιχειρήματα (ή μήπως πολιτικά;), όπως το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φοίτησε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο της Πωγωνιανής.
Υπό τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται τέσσερα κέντρα παιδικής μέριμνας: σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή, Φιλιάτες και Γιάννενα -τα τρία πρώτα είναι αρρένων και το κέντρο των Ιωαννίνων, στον λόφο Βελισσαρίου, προορίζεται για απροστάτευτα κορίτσια. Το κέντρο παιδικής μέριμνας στην Κόνιτσα έχει αλλάξει ήδη χρήση, φιλοξενώντας πρόσφυγες. Πριν την άφιξη των προσφύγων, το κτίριο με δυναμικότητα 100 ατόμων, φιλοξενούσε μόλις τρία αγόρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Πωγωνιανής. Στο κέντρο των Ιωαννίνων (το αποκαλούμενο οικοτροφείο θηλέων) υπάρχουν σήμερα πάνω από 12 κορίτσια, όταν μπορεί να φιλοξενήσει 100, ενώ στην Πωγωνιανή, υπάρχουν 18 αγόρια. Κι ενώ τα κέντρα παιδικής μέριμνας των Ιωαννίνων φαίνεται να χάνουν τους φιλοξενούμενούς τους, το κέντρο στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας έχει 45 παιδιά. Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση, αρκετά παιδιά θα αποχωρήσουν «καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι εισαγωγές των παιδιών δεν ήταν καθόλα σύμφωνες με τον κανονισμό λειτουργίας».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις μονάδες προστασίες παιδιού εισάγονται παιδιά που είναι απροστάτευτα και αποδεδειγμένα στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται κοινωνική έρευνα.