Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα του προς την κατεύθυνση της προστασίας του παιδιού. Δύο από τα τρία Κέντρα Παιδικής Μέριμνας, που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, θα μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών. Πρόκειται για τις δομές στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή (η τρίτη δομή βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων), με την καθεμία να έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Η μετεξέλιξη των δύο αυτών κέντρων παιδικής μέριμνας γίνεται στο πλαίσιο σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα ασυνόδευτα παιδιά. Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.
«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου θα συνεχίσει το κοινωνικό του έργο φροντίζοντας ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις» τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου.
Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, από τον Μάρτιο του 2016, μετατράπηκε σε μια δομή φιλοξενίας προσφύγων, κυρίως οικογενειών, με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου να έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που προέκυψαν. Μεγάλο ρόλο στην υποδοχή και στην καλύτερη δυνατή φιλοξενία των προσφύγων είχε βέβαια και ο Δήμος Κόνιτσας. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που η δημόσια δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κόνιτσα έγινε μία από τις πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές που στήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, στη δομή αυτή μένουν 59 άνθρωποι, οι οποίοι, σύμφωνα με την κ. Μιτοπούλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες γειτονικές δομές. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, παιδιών από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δομή θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά. Το ίδιο είχε γίνει και πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν στο κτίριο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας διέμεναν δεκάδες ανήλικοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Κέντρου αυτού είναι η ύπαρξη εργαστηριακού εξοπλισμού για την εκμάθηση κάποιας τέχνης, όπως της ξυλογλυπτικής και της μεταλλοτεχνίας.
Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Πωγωνιανή αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου επιδίωκε τη μετεξέλιξη του Κέντρου αυτού εδώ και πολύ καιρό, καθώς σε αυτό φιλοξενούνται πολύ λίγα παιδιά. Τα επτά παιδιά που υπάρχουν σήμερα εκεί, θα μεταφερθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στις Φιλιάτες. Και στο κτίριο που μένουν σήμερα, θα έρθουν ασυνόδευτα παιδιά.
Τίθεται όμως ένα ζήτημα για τη διαβίωση των παιδιών δεδομένου ότι ο ακριτικός αυτός τόπος έχει ερημωθεί αρκετά. Βέβαια, στην Πωγωνιανή, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και η «Κιβωτός του Κόσμου», με δεκάδες παιδιά να φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις των πρώην σχολών του Ιδρύματος Λάτση. Ωστόσο, πολλές επιλογές σε ένα χωριό δεν υπάρχουν εκ των πραγμάτων…
Στην κάθε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, όπως ανέφερε και η κ. Μιτοπούλου, δεν θα υπάρχουν πάνω από 30 παιδιά, ενώ θα χρειαστεί και επιπλέον προσωπικό. Με αφορμή το κλείσιμο ενός κύκλου για τη δομή στην Κόνιτσα, η κ. Μιτοπούλου ευχαρίστησε όλους –από το προσωπικό και τον Δήμο Κόνιτσας μέχρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Κέντρο Διαχείρισης Υλικών για τους Πρόσφυγες της Περιφέρειας Αττικής- για τη συμβολή τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Και συνέχισε λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη και για ακόμη μια φορά θα ανταποκριθούμε στις κοινωνικές ανάγκες».
Στα Γιάννενα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μια δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία φιλοξενείται εντός του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη».