Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δομή που περιμένει να αλλάξει…

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2018, 17:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κέντρο Παιδικής Προστασίας στην Πωγωνιανή έχει κλείσει τον κύκλο του εδώ και πολύ καιρό, με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συζητά τη μετεξέλιξή του σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. 

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με διάφορες προτάσεις να κατατίθενται, όπως η δημιουργία δομής για ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία ή δομής για φιλοξενία ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει. Και οι δύο προτάσεις συνδέονται με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν.

Το Κέντρο Παιδικής Προστασίας στην Πωγωνιανή είναι μια δημόσια δομή που δημιουργήθηκε το 1923, και η οποία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα πρόσφερε τις υπηρεσίες της στη φροντίδα παιδιών, κυρίως αγοριών, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής και μέσα σε ένα έντονα ιδρυματικό πλαίσιο, όπως συνέβαινε (και συνεχίζει να συμβαίνει δυστυχώς) με όλες τις ανάλογες δομές της χώρας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσπαθεί τα δύο τελευταία χρόνια να ανασυγκροτήσει το σύστημα πρόνοιας στην Ελλάδα μέσω της επικαιροποίησης της λειτουργίας των δομών, της διευθέτησης των στοιχείων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αλλά και της προώθησης της υιοθεσίας και της αναδοχής. Μια προσπάθεια καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές τουλάχιστον έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου συνειδητοποίησε αρκετά νωρίς την ανάγκη εκσυγχρονισμού και της καλύτερης αξιοποίησης των δομών. Υπό τη διοίκησή του, εκτός από το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος», βρίσκονται τέσσερα κέντρα παιδικής μέριμνας: σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή, Φιλιάτες και Γιάννενα -τα τρία πρώτα είναι αρρένων και το κέντρο των Ιωαννίνων, στον λόφο Βελισσαρίου, προορίζεται για απροστάτευτα κορίτσια.  Το κέντρο παιδικής μέριμνας στην Κόνιτσα με δυναμικότητα 100 ατόμων φιλοξενεί πρόσφυγες από τον Μάρτιο του 2016. Μέχρι τότε, φιλοξενούσε τρία μόλις αγόρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Πωγωνιανής.

Το φθινόπωρο του 2016, με το κέντρο παιδικής προστασίας Πωγωνιανής να μετράει 15 παιδιά, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου με πρόεδρο την Κατερίνα Μιτοπούλου πήρε την απόφαση να μεταφέρει προσωρινά τα παιδιά σε ένα άλλο κέντρο, στις Φιλιάτες, μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης.

Η απόφαση αυτή όμως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Πωγωνίου που φοβήθηκε ότι επέρχεται το οριστικό κλείσιμο της δομής. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου περί διαφορετικής αξιοποίησης της δομής της Πωγωνιανής, οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν με τον Δήμο να φέρνει ως παράδειγμα τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» με τα 80 παιδιά (τα οποία κι αυτά, βέβαια, δεν έχουν επιλογές κοινωνικοποίησης και μόρφωσης στο απομακρυσμένο αυτό χωριό).

Ενάμιση χρόνο μετά, το κλίμα φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο, με τη δημοτική αρχή Πωγωνίου να έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αξιοποίησης της δομής, στην οποία τα παιδιά έχουν λιγοστέψει ακόμη περισσότερο. Στη σύσκεψη στο υπουργείο, υπό την προεδρία της κ. Φωτίου, συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μιτοπούλου και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Όλοι τους αποδέχτηκαν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: ότι η κατάσταση στο κέντρο παιδικής μέριμνας Πωγωνιανής δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Το επόμενο βήμα είναι μέσα από ουσιαστικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων να βρεθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η καλύτερη δυνατή και πιο ρεαλιστική πρόταση για το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το κέντρο παιδικής προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back