Μετά το Ζαγόρι, η Ζίτσα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2017, 00:55

Οι πρώτες αντιδράσεις για το πετρελαϊκό μέλλον της Ηπείρου ήρθαν πριν από λίγο καιρό από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου. Οι πολίτες κατάφεραν να πείσουν το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου να προχωρήσει σε ανάκληση προηγούμενης απόφασής του, σύμφωνα με την οποία δινόταν η άδεια στην εταιρία Repsol-Energean Oil (η Repsol κατέχει το 60% της κοινοπραξίας) για γεωφυσικές, σεισμικές έρευνες σε δημοτικές εκτάσεις.

Ένας «πυρήνας» πολιτών κατά της ενδεχόμενης εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή αρχίζει να αναπτύσσεται και στον δήμο Ζίτσας. Το δημοτικό αυτό συμβούλιο έχει δώσει ήδη στην εταιρία την άδεια πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις για τη διενέργεια των γεωφυσικών ερευνών. Ωστόσο, πολίτες φαίνεται ότι επιδιώκουν να πετύχουν την ανάκληση αυτής της απόφασης, όπως έγινε στον δήμο Ζαγορίου. Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των γεωφυσικών ερευνών, με ομάδες πολιτών να κινητοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η Repsol, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις αντιδράσεις, πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από ενημερωτικές ημερίδες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back