Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Κάτω Πεδινά αντιδρούν στα πετρέλαια

Εικόνα του άρθρου Τα Κάτω Πεδινά αντιδρούν στα πετρέλαια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2017, 17:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον καιρό αυτόν, η εταιρία Repsol (που κατέχει το 60% της κοινοπραξίας Energean Oil&Gas-Repsol) προετοιμάζει το έδαφος για τη διενέργεια των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών στο νομό Ιωαννίνων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολη για την εταιρία. Οι πρώτες αντιδράσεις για το πετρελαϊκό μέλλον της Ηπείρου έρχονται από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, όπου φαίνεται ότι δημιουργείται μια οργανωμένη ομάδα πολιτών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και δη μιας προστατευόμενης περιοχής.

Η πρώτη μάχη που δόθηκε, αφορά την άδεια πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις που κατέθεσε η εταιρία για τη διενέργεια των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών. Το αίτημα για την άδεια αυτή είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου πριν από έναν μήνα. Σε χτεσινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του και να προχωρήσει στη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας. «Η ανάκληση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου  να υπάρξει  πληρέστερη ενημέρωση από την εταιρία όχι για μόνο τη χρήση δημοτικών εκτάσεων, αλλά και συνολικά  για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον (εθνικό πάρκο, γεωπάρκο) και στον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για το Ζαγόρι, από μια ενδεχόμενη γεώτρηση. Ήταν αίτημα  κατοίκων και φορέων του Ζαγορίου και ιδιαίτερα των Κάτω Πεδινών» τονίζεται σε ανακοίνωση του Δημαρχείου.

Καταρχάς, οι  γεωφυσικές σεισμικές έρευνες αφορούν εκτάσεις, δημοτικές και δημόσιες (για τις οποίες το Δασαρχείο έχει δώσει ήδη άδεια) και ιδιωτικές (κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει αν θα συναινέσει) στις Τοπικές Κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης.

Η προς έρευνα περιοχή στον Δήμο Ζαγορίου βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, όπου και οι περισσότερες αντιδράσεις, λόγω και της σεισμικότητας της περιοχής και των ζημιών από το σεισμό του Οκτωβρίου 2016. Εκεί, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του Δημαρχείου, περίπου 40 κάτοικοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την αποδοχή αιτήματος της εταιρείας για να γίνουν έρευνες στις ιδιοκτησίες τους.

Εκ μέρους των κατοίκων, τοποθέτηση έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημότης Ζαγορίου Ρήγας Τσιακίρης, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πιθανή εξόρυξη πετρελαίου, φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα γεώτρηση στο Φιέρι της Αλβανίας, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει επαρκής ενημέρωση όλων, πολιτών και δημοτικών συμβούλων ,«για να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να πραγματοποιηθούν έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή του Δήμου Ζαγορίου και εάν αυτές είναι συμβατές με τις υπάρχουσες δραστηριότητες εδώ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιακίρης υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση ούτε από την ανάδοχο εταιρεία και ούτε από άλλους σχετικούς επιστήμονες του αντικειμένου ή εμπειρογνώμονες. Ο Δήμος Ζαγορίου υποστήριξε από την πλευρά του ότι τον Αύγουστο υπήρξε ενημέρωση των εκπροσώπων των έξι τοπικών κοινοτήτων από την εταιρία ΑΧΟΝ, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της αναδόχου την προετοιμασία των εκτάσεων για να γίνουν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες. 

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από μια μεγάλη συζήτηση, παρουσία πολλών πολιτών, αποφασίστηκε τελικά η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και ταυτόχρονα η εταιρία να κληθεί να ενημερώσει το Δήμο, τους φορείς και τους πολίτες του Ζαγορίου σε ημερίδα. Η ημερίδα αναμένεται να γίνει εντός του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, του ΙΓΜΕ και άλλων ειδικών επί του θέματος. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει να εξεταστούν όσα προβλέπονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να κληθούν, όπως ζητήθηκε, να πάρουν θέση και οι βουλευτές.

Πριν τη συνεδρίαση εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, στο γραφείο του, δηλώνοντας ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία που θα επιλεγεί. 

Σημειωτέον ότι χτες σε έναν άλλο Δήμο, αυτόν της Ζίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την άδεια πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back