ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Meta: Κακόβουλο λογισμικό μεταμφιέζεται σε ChatGPT

Εικόνα του άρθρου Meta: Κακόβουλο λογισμικό μεταμφιέζεται σε ChatGPT
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 00:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι η μόδα αυτή τη στιγμή. Όλοι έχουν εμμονή με αυτό... ακόμη και οι χάκερ.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της μητρικής εταιρείας Meta του Facebook, η ομάδα ασφαλείας της εταιρείας παρακολουθεί νέες απειλές κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούν ως όπλο την τρέχουσα τάση για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Τους τελευταίους μήνες, ερευνήσαμε και αναλάβαμε δράση κατά στελεχών κακόβουλου λογισμικού που εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το ChatGPT του OpenAI για να τους εξαπατήσουν ώστε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό που προσποιείται ότι παρέχει λειτουργίες AI», γράφει η Meta σε μια νέα έκθεση ασφαλείας που κυκλοφόρησε η εταιρεία.

Η Meta ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει «περίπου δέκα νέες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού» που χρησιμοποιούν εργαλεία AI chatbot όπως το δημοφιλές ChatGPT της OpenAI για να παραβιάσουν τους λογαριασμούς των χρηστών.

Ένα από τα πιο πιεστικά σχήματα, σύμφωνα με τη Meta, είναι η εξάπλωση κακόβουλων επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο που φαίνεται να προσφέρουν λειτουργικότητα ChatGPT. Οι χρήστες κατεβάζουν αυτές τις επεκτάσεις για τον Chrome ή τον Firefox, για παράδειγμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργικότητα AI chatbot. Και ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα εργαλεία προσφέρουν κάποια λειτουργικότητα ChatGPT, ο πραγματικός τους σκοπός είναι να κλέψουν τα διαπιστευτήρια λογαριασμού των χρηστών τους.

Οι απατεώνες συχνά κυνηγούν τους προσωπικούς λογαριασμούς των χρηστών προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια συνδεδεμένη επαγγελματική σελίδα ή σε έναν διαφημιστικό λογαριασμό, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να έχουν συνδεδεμένη πιστωτική κάρτα.

Σύμφωνα με τη Meta, έχει ανακαλύψει περισσότερες από 1.000 μοναδικές διευθύνσεις URL που προσφέρουν κακόβουλο λογισμικό μεταμφιεσμένο σε ChatGPT ή άλλα εργαλεία που σχετίζονται με AI και έχει αποκλείσει τη διανομή τους στο Facebook, το Instagram και το Whatsapp. 

Οι ερευνητές της Meta δεν είναι οι πρώτοι που προειδοποιούν για τα ψεύτικα εργαλεία ChatGPT που οδηγούν σε χακαρισμένους λογαριασμούς. Πρόσφατα, οι ερευνητές προειδοποίησαν για μια επέκταση του Chrome που εμφανιζόταν ως λογισμικό ChatGPT και οδήγησε στην πειρατεία πολλών λογαριασμών στο Facebook. Το exploit, που αναφέρθηκε από το Bleeping Computer, έγινε γνωστό ως hack «Lily Collins» επειδή τα ονόματα στους λογαριασμούς των θυμάτων άλλαξαν σε «Lilly Collins».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back