ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι μάχες συνεχίζονται οι νεκροί αυξάνονται

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Οι μάχες συνεχίζονται οι νεκροί αυξάνονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2023, 22:12
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ χτύπησε τη Γάζα την Κυριακή, αφού υπέστη την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις σκοτώνοντας 600 άτομα και απαγάγοντας δεκάδες άλλα, καθώς η αυξανόμενη βία απειλεί με νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, σήραγγες, ένα τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 370 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε «ισχυρή εκδίκηση για αυτή τη μαύρη ημέρα».

Σε μια ένδειξη ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την αποκλεισμένη Γάζα, το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ του Λιβάνου αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκετών, ενώ στην Αλεξάνδρεια δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν μαζί με τον Αιγύπτιο ξεναγό τους.

Στο νότιο Ισραήλ, ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεση με πυρά ρουκετών και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και εισέβαλαν σε συνοριακές πόλεις.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του να αποτρέψει την επίθεση, δήλωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων σημείων διείσδυσης κατά μήκος των φραγμών ασφαλείας, σκότωσε εκατοντάδες επιτιθέμενους και αιχμαλώτισε δεκάδες άλλους.

Ο στρατός δήλωσε ότι έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τη Γάζα, μια στενή λωρίδα που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, και άρχισε να εκκενώνει όλους τους Ισραηλινούς που ζουν γύρω από τα σύνορα της περιοχής.

Η επίθεση της Χαμάς που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη και φονικότερη εισβολή στο Ισραήλ από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνίδια επίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών τηλεοπτικών σταθμών. Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κινήσεις προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας - μια αναδιάταξη της ασφάλειας που θα μπορούσε να απειλήσει τις ελπίδες των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και να εγκλωβίσει τον κύριο υποστηρικτή της Χαμάς, το Ιράν.

Ο άλλος κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διεξήγαγε πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 και δήλωσε ότι τα «όπλα και οι ρουκέτες» της στέκονται στο πλευρό της Χαμάς.


Αιχμάλωτοι

Η αιχμαλωσία τόσων πολλών Ισραηλινών, μερικοί από τους οποίους κινηματογραφήθηκαν να τραβιούνται μέσα από σημεία ελέγχου ασφαλείας ή να οδηγούνται αιμόφυρτοι στη Γάζα, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο επιπλοκής για τον Νετανιάχου μετά από προηγούμενα επεισόδια, όταν οι όμηροι ανταλλάχθηκαν με πολλούς Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 370 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.200 τραυματίστηκαν από τα αντίποινα.

Περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.


Κλιμάκωση

Η κλιμάκωση έρχεται με φόντο την αύξηση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση, στην οποία αντιτίθεται η Χαμάς που επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ.

Οι συνθήκες στη Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί υπό τη σκληροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου με περισσότερες ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η ειρήνευση έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια και η ισραηλινή πολιτική έχει συγκλονιστεί φέτος από εσωτερικές διαμάχες για τα σχέδια του Νετανιάχου να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η επίθεση που ξεκίνησε στη Γάζα θα επεκταθεί στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007.

«Πόσες φορές σας έχουμε προειδοποιήσει ότι ο παλαιστινιακός λαός ζει σε στρατόπεδα προσφύγων εδώ και 75 χρόνια και εσείς αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;»

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back