Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μερική ρήξη ενόψει συγχώνευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου Μερική ρήξη ενόψει συγχώνευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2018, 11:28
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, όχι μόνο γιατί αρκετοί καθηγητές του ιδρύματος (ακόμα και κάποιοι φιλα προσκείμενοι στο υπουργείο) υπογράφουν σχετικό κείμενο, αλλά και γιατί οι πρυτάνεις καταθέτουν ενστάσεις. Στη χτεσινή σύνοδο που έγινε χωρίς να προσκληθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι αποφάσεις ήταν δύο ειδών: μια σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που αποτελεί «οδηγό» γι αυτά που θα επακολουθήσουν και μια γενικά για τη μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η άρνηση των ακαδημαϊκών, «πατάει» αρκετά σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό που διακρίνει το χώρο. Ωστόσο, πολλές από τις αιτιάσεις τους είναι σοβαρές.

Οι πρυτάνεις λοιπόν αποφάσισαν ότι θα πρέπει πριν γίνουν οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να υπάρχει ένα «πλαίσιο ακαδημαϊκών κριτηρίων» με πιστοποιήσεις σχολών, προγραμμάτων, καθηγητών κ.λπ. «Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αυτονόητο ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία σχεδιασμού ενός πλαισίου μετάβασης σε επόμενη ημέρα για την αναδιαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, από την πρώτη στιγμή, όφειλε και οφείλει να περιλαμβάνει την ουσιαστική και θεσμική συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων». Το θέμα της «θεσμικής συμμετοχής» είναι επίσης λεπτό, καθότι το υπουργείο θεωρεί ότι οι επιτροπές έχουν θεσμικό ρόλο και τα πανεπιστήμια συμμετέχουν σε αυτές, κάτι που δεν αποδέχονται ακριβώς τα πανεπιστήμια, θεωρώντας ότι όποιες επιτροπές έγιναν, συγκροτήθηκαν προ τετελεσμένου.

Μια ακόμα διάσταση της συζήτησης, είναι η εξής: οι πρυτάνεις είναι σαφώς πιο εχθρικοί στην προοπτική της δημιουργίας ενός πανεπιστημίου από τη συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων ΤΕΙ (όπως στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) και όχι τόσο στην απορρόφηση τμημάτων ΤΕΙ-όχι ολόκληρων των ιδρυμάτων, με όρους που βασικά θα βάλει ο δικός τους ακαδημαϊκός χώρος. Ένα τέτοιο μοντέλο ίσως να είναι το… επόμενο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back