ΚΟΣΜΟΣ

«Μέρες Οργής» στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου «Μέρες Οργής» στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2017, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν καθώς οι διαμαρτυρίες κατά την «Ημέρα της Οργής» συνεχίζονται σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ένας 30χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινή πυρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Γάζα χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ ένας 54χρονος άντρας στη Γάζα υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε επίσης ότι χθες Παρασκευή έχει καταγράψει τουλάχιστον 767 τραυματίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ υποστήριξαν ότι έπληξαν στόχους  της ισλαμιστικής Χαμάς στη παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το παλαιστινιακό έδαφος προς την ισραηλινή πόλη Σντερότ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Χαμάς, να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των νεκρών.

ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Χθες στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ανέφερε ότι η χώρα της «απλώς αναγνώρισε το προφανές, δηλαδή ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ». 

Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένη σε μια τελική και διαρκή συμφωνία ειρήνης, κατηγόρησε ωστόσο τον ΟΗΕ ότι έχει καταστεί ένα από τα βασικότερα κέντρα εχθρότητας κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά τους οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας τόνισαν ότι η απόφαση Τραμπ «δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back