Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2020, 23:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εκ των άλλων μια «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.


Το ειρηνευτικό σχέδιο

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξαρτώμενο από την πρόοδο των Παλαιστινίων ώστε να καταστούν αυτοδιοικούμενοι, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και να μπει τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει να δεχτεί τετραετές πάγωμα της νέας οικιστικής δραστηριότητας ενώ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε επίσης ένα προτεινόμενο χάρτη που δίνει το περίγραμμα των δύο κρατών. Το παλαιστινιακό κράτος που θα δημιουργηθεί θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέγεθος της γης που ελέγχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι και θα συνδεθούν με δρόμους, γέφυρες και σήραγγες. 

Το σχέδιο αποτελείται από περίπου 80 σελίδες, εκ των οποίων οι 50 αφορούν το πολιτικό σχέδιο και οι 30 ένα σχέδιο οικονομικής αναζωογόνησης, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. 

Το σχέδιο των ΗΠΑ αποτελεί την πιο λεπτομερή προσπάθεια να αρθεί το ιστορικό αδιέξοδο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και είναι το αποτέλεσμα τριετούς προσπάθειας των ανώτερων συμβούλων του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, Αβι Πέρκοβιτς και Τζέισον Γκρινμπλατ.


Απορρίπτει η Χαμάς

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι «επιθετικές» και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι «ανοησίες», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους... Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», πρόσθεσε ο Αμπού Ζούχρι.

«Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος. 


Ρωσία: Θα το μελετήσουμε

Η Ρωσία θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι' αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα το μελετήσουμε. Το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες» δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/dpa/TASS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back