Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρες εργοταξίου στη Γέφυρα Πλάκας

Εικόνα του άρθρου Μέρες εργοταξίου στη Γέφυρα Πλάκας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2016, 04:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεκαεννιά μήνες περίπου από εκείνη την ημέρα που τα Τζουμέρκα έχασαν τη Γέφυρα Πλάκας και η Ήπειρος ένα σημείο αναφοράς για την ιστορία της και τον πολιτισμό της, το εργοτάξιο για την αναστήλωση-ανακατασκευή του μνημείου δουλεύει εντατικά για να προλάβει τον χειμώνα.

Σήμερα, στον χώρο του (πρώην) Γεφυριού Πλάκας αναμένεται να ξεκινήσει η πασσάλωση των βάθρων, η οποία θα γίνει με τη συνδρομή ενός γεωτρύπανου. Το γεωτρύπανο θα σκάψει σε βάθος 22 μέτρων, προκειμένου να μπουν οι πάσσαλοι για τη στερέωση του βάθρου από τη μεριά του παλιού τελωνείου. Μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστούν από 20 έως 30 ημέρες. Θα ακολουθήσουν κάποια τεχνικά έργα για την προστασία της πασσάλωσης από τα νερά του Αράχθου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, ομάδα με επικεφαλής τον συντονιστή για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας Γιώργο Σμύρη, αρχιτέκτονα-μηχανικό και επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα ξεκινήσει τη μελέτη των τμημάτων του γεφυριού που ανασύρθηκαν τις τελευταίες μέρες από το ποτάμι και την κατηγοριοποίησή τους. Μέσα στο ποτάμι, έχουν απομείνει δύο μεγάλα τμήματα, δεκάδων τόνων, τα οποία θα ανασυρθούν αργότερα. Η πρώτη προτεραιότητα της ομάδας ήταν να απομακρυνθούν κάποια τμήματα από τον Άραχθο προκειμένου να μπορέσει να δράσει το γεωτρύπανο για τις εργασίες της πασσάλωσης.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται μέχρι στιγμής βάσει της προκαταρκτικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα τα διαθέτει η εταιρία ΤΕΡΝΑ. Για τις κατασκευαστικές εργασίες, τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών έχουν κάνει λόγο για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να διευκρινίσουν την πηγή προέλευσής της. Σύντομα, πάντως, θα φτάσει η μέρα που θα πρέπει να γίνει η αρχιτεκτονική μελέτη και οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένες. Αν όλα πάνε καλά, το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι το καλοκαίρι της αναστήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back