Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτικά τέλη 2021: Η «μάχη των 0,15 ευρώ»

Εικόνα του άρθρου Δημοτικά τέλη 2021: Η «μάχη των 0,15 ευρώ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 11:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ιωαννιτών ήρθε ως συνέχεια των αποφάσεων που ανακοίνωσε πριν από 3 βδομάδες περίπου ο Δήμος, για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Έτσι, στο τέλος της συνεδρίασης, κατά πλειοψηφία και με πολλή κριτική για το θέμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας κυρίως (ελέω ΦΟΔΣΑ) και χωρίς να λείπει η ένταση, το δεκάωρο χτεσινό (Τετάρτη) δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε δύο πράγματα βασικά: σημαντικές και οριζόντιες μειώσεις για τις επιχειρήσεις ελέω covid, που δεν είναι όμως νέο καθώς είχε ανακοινωθεί ουσιαστικά στις 18 Νοεμβρίου και μια μείωση στα δημοτικά τέλη του «παλιού Δήμου» για τις οικίες, ύψους 15 λεπτά το μήνα. Είναι η δεύτερη μείωση στα τέλη που επιβάλλει αυτή η δημοτική αρχή, συνεχίζοντας ουσιαστικά μια σειρά αποφάσεων των τελευταίων πέντε χρόνων, με μειώσεις ή «εξορθολογισμό» στα, έτσι και αλλιώς ακριβά δημοτικά τέλη.

Πρακτικά, ένα σπίτι που μέχρι φέτος πλήρωνε 1,75 ευρώ ανά τετραγωνικό, τώρα θα πληρώνει 1,60 ευρώ. Μάλιστα, η εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής ήταν για 1,65 ευρώ, αλλά στην… απόσταση μέχρι το δημοτικό συμβούλιο, έγινε ακόμα ένα «σκόντο» 5 λεπτών. Πρακτικά, η μείωση θα είναι περίπου 1 ευρώ το μήνα για ένα σπίτι 100 τ.μ., όση ήταν και πέρυσι δηλαδή. 

Όλα αυτά, εν μέσω πολλαπλών εξορκισμών του «λαϊκισμού» από το δήμαρχο κ. Ελισάφ και τη δημοτική αρχή…

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος των δημοτικών τελών εξαρτάται  άμεσα από τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας  δεν είναι ακόμα καθορισμένο.

Κατά τα λοιπά, όπως εξήγησε ο κ. Βάββας, η δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις (λόγω covid), περνάει στα δημοτικά τέλη του 2021 και έτσι, ανάλογα με την κλίμακα (αν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έχουν κλείσει υποχρεωτικά κ.λπ.) τα τέλη μειώνονται ως περίπου 45%-50% κατά περίπτωση.

Ένα βασικό «κλειδί» της απόφασης είναι τα έσοδα του Δήμου από τα «νομιμοποιημένα» τετραγωνικά, που φτάνουν την έκταση του 1 εκατ. τ.μ. (!). Χωρίς αυτή την επιστροφή, πολύ δύσκολα θα είχε γίνει οποιαδήποτε μείωση. Του χρόνου, αυτή η συγκυρία θα έχει περάσει…

Η κριτική δεν έλειψε. Η μικρή μείωση, ενώ χαιρετίστηκε ως περίπου… χάρισμα τελών από τις συμπολιτευόμενες παρατάξεις, «ελέγχθηκε» αρκετά από την αντιπολίτευση.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας (Ενότητα Πολιτών) μίλησε για «επικοινωνιακή απάτη». Αμφισβήτησε, τόσο την ανταποδοτικότητα της μείωσης, όσο και το πώς σταθμίζει η δημοτική αρχή ποιες επιχειρήσεις πλήττονται. «Αυτό το νούμερο που βάζετε στην εισήγηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, δεν προκύπτει από πουθενά» είπε και πρόσθεσε: «1 ευρώ το μήνα θα ευνοηθεί ο πολίτης. Στερείτε χρήματα από άλλους τομείς που χρειάζονται. Τα νούμερα που μας εισηγείστε είναι στον αέρα. Η μόνη πρόταση που έχει αντίκτυπο είναι οριζόντια μείωση για το συντελεστή των επιχειρήσεων».

Ο Βασίλης Κοσμάς (Ιωάννινα_2023) είπε ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, τους δημότες του, εν μέσω πανδημίας. Είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει περιθώριο, καθώς δαπάνες μηχανημάτων δεν βαραίνουν τον προϋπολογισμό (έρχονται από ΦιλόΔημο, «Αντ. Τρίτσης», ΕΣΠΑ κ.λπ.). Ήταν αυτός που εξήγησε και την ουσία των μειώσεων, λέγοντας ότι τα μέτρα για τη στήριξη στους πληττόμενους λόγω covid, καλύφθηκαν άμεσα από το παραπάνω έσοδο των τετραγωνικών. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ πολιτών το αποθεματικό των ανταποδοτικών και ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει, με δημόσιο διαγωνισμό, σύνδεση με «εναλλακτικό πάροχο» για το ρεύμα.

Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την Ανατροπή) είπε πως «ζούμε τη μέρα της μαρμότας. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή-μόνο μειώσεις ανεπαίσθητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επισήμανε ότι ένα νοικοκυριό που δήλωσε πχ 15 τ.μ. στην τακτοποίηση, θα καταβάλλει έτσι και αλλιώς τα χρήματα που θα γλιτώσει από τα τέλη. Τόνισε ακόμα ότι πρακτικά, δεν υπάρχει μείωση, αλλά έχει γίνει «μεταβίβαση εισοδήματος» και μάλιστα, μεγαλύτερη από πέρυσι, απλά διαμοιράζεται λόγω του 1 εκατ. τ.μ. Για τα ενεργειακά, τόνισε ότι ο ίδιος ο Δήμος μπορεί να γίνει «εναλλακτικός πάροχος», μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή «υλοποιεί άγρια πολιτική», ταυτιζόμενη με τις κυβερνητικές επιλογές. «Φορτώνει στις πλάτες του λαού τα κέρδη του ομίλου που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τα κέρδη των εργολάβων που θα αναλάβουν τη λειτουργία στους ΣΜΑ. Επιπλέον πετσοκόβει δαπάνες για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (μισθοδοσίες, μέσα ατομικής προστασίας, επισκευές κάδων, συντηρήσεις οχημάτων) μέχρι και τα καύσιμα, κάνοντας ένα βήμα ακόμα στη πορεία υποβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) τόνισε ότι «πέρα από αριθμούς και λογιστικά δεδομένα, είναι μια πολιτική απόφαση. Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής για μια σειρά κόσμο, συνεχίζεται. Όπως συνεχίζεται η φορομπηξία του Δήμου και όποια κουβέντα γίνεται για μείωση είναι πενιχρή, ουσιαστικά αυξήσεις δαπανών έχουμε». Τόνισε ότι «δεν είναι αντιληπτό πώς γίνεται δραστική μείωση, από αυτά που συζητάμε. Για μια ακόμα φορά η εισήγηση είναι ενάντια στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα) συμπέρανε ότι η αντιπολίτευση κάνει κριτική για να «μην πει μπράβο στον Βάββα» για τη μείωση. «Η ανακούφιση του μέσου γιαννιώτη είναι ο απώτερος στόχος της πρότασης. Επίσης, είναι η σύγκλιση των τιμολογίων που ζητάμε από πολλά χρόνια. Είναι στη συμφωνία των τριών παρατάξεων. Η μείωση των τιμών είναι μικρή. Είναι μικρή. Ενοχλεί;» είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία υπερψήφισε την πρόταση.


Τα τέλη του 2021 είναι τα εξής:

Πρώτος Γενικός συντελεστής: Κατοικίες

Δημοτική Ενότητα

€/τ.μ. 2021

Ιωάννινα

1,60

Μάρμαρα

1,20

Σταυράκι

1,20

Νεοχωρόπουλο

1,20

Ανατολής

0,75

Ανατολή (Μπάφρα)

0,38

Μπιζανίου (Πεδινής)

0,65

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες)

0,55

Νήσου

0,65

Παμβώτιδος (Κατσικά)

0,75

Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη )

0,41

Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)

0,75

Περάματος

0,75

Περάματος (Λοιπές Κοινότητες)

0,65

 

 

 

 

Δεύτερος γενικός συντελεστής: Ακίνητα συλλόγων, φορέων κ.λπ.

 

Δημοτική Ενότητα

€/τ.μ. 2021

Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών

1,40

Τρίτος γενικός   συντελεστής:   Καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι

Δημοτική Ενότητα

€/τ.μ. 2020

Ιωάννινα

3,50

Μάρμαρα

3,20

Σταυράκι

3,20

Νεοχωρόπουλο

3,20

Ανατολής

1,20

Ανατολής (Μπάφρα)

0,40

Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι)

1,20

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ

0,75

Νήσου

0,90

Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό)

1,20

Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη )

0,40

Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)

0,30

Περάματος

1,20

 

1ος Ειδικός  συντελεστής: Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας

Δημοτική Ενότητα

€/τ.μ. 2020

Ιωάννινα

2,22

Μάρμαρα

1,98

Σταυράκι

1,98

Νεοχωρόπουλο

1,98

Ανατολής

0,82

Ανατολής (Μπάφρα)

0,35

Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι)

0,82

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ

0,55

Νήσου

0,64

Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό)

0,82

Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη )

0,35

Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)

0,29

Περάματος

0,82

Οι ανωτέρω συντελεστές δημοτικών τελών θα ενεργοποιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

2ος Ειδικός  συντελεστής: Επιχειρήσεις που πλήττονται

Δημοτική Ενότητα

€/τ.μ. 2020

Ιωάννινα

2,85

Μάρμαρα

2,55

Σταυράκι

2,55

Νεοχωρόπουλο

2,55

Ανατολής

1,05

Ανατολής (Μπάφρα)

0,45

Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι)

1,05

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ

0,71

Νήσου

0,83

Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό)

1,05

Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη )

0,45

Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)

0,38

Περάματος

1,05

Οι ανωτέρω συντελεστές δημοτικών τελών θα ενεργοποιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

 

  

3ος Ειδικός Συντελεστής για Βιομηχανίες και υπεραγορές τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα άνω των 100 τ.μ. ενιαίος ειδικός συντελεστής σε όλες τις δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών 4,80€/τ.μ.

Για τις επιχειρήσεις άνω των 6.000 τ.μ. ισχύουν οι εκ του νόμου μειώσεις για τις οποίες προτείνεται το ανώτατο όριο του 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων. Ειδικότερα λαμβανομένων υπόψη των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητος και του πραγματικά εξυπηρετούμενου από την υπηρεσία καθαριότητος χώρου καθορίζεται:

4ος  Ειδικός Συντελεστής για το εμβαδόν πέραν των 6.000 τμ τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων Βιομηχανιών και υπεραγορών τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα ενιαίος 2,88€/τ.μ. για όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών. Επιπλέον προτείνεται:

5ος Ειδικός Συντελεστής για στεγασμένους χώρους όπως πτηνοτροφεία, βουστάσια ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις 0,10€/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών.

6ος  Ειδικός Συντελεστής για μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους  που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: εγκαταστάσεις φ/β, μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) εντός και εκτός σχεδίου, σε όλους τους οικισμούς, ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού διαμορφώνεται σε 0,20€/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Στις περιπτώσεις εργοταξιακής παροχής ηλεκτροδότησης, για το ηλεκτροδοτούμενο οικόπεδο εντός του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή (μη στεγασμένος χώρος), η χρέωση γίνεται επί του πραγματικού εμβαδού της κάλυψης της οικοδομής που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια του υπό ανέγερση οικοδομήματος. Από την ανωτέρω χρέωση θα απαλλάσσονται τα εργοτάξια που αφορούν την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών κτιρίων.

Το κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου 

Α. Άτομα με Αναπηρία:

Διατήρηση της μείωσης σε ποσοστό κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2021 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως 80% και την πλήρη απαλλαγή σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό από 80% έως 100% για την κύρια κατοικία, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 28.000€ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα).

Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα προτείνεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Β. Πολύτεκνες οικογένειες:

Διατήρηση της μείωσης από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών

•     Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 25%

•     Πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 35%

•     Πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 45%

•     Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 55%, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος μικρότερο του ποσού των 28.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για το τέταρτο τέκνο και 3.000€ για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για όλες τις ΜΜΕ πολύτεκνων οικογενειών με 3 ή παραπάνω προστατευόμενα τέκνα κατά 40%.

Γ. Τρίτεκνες οικογένειες:

Διατήρηση της μείωσης σε ποσοστό κατά 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2021 για την κύρια κατοικία τριτέκνων οικογενειών με τρία (3) προστατευόμενα τέκνα, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για όλες τις ΜΜΕ τριτέκνων οικογενειών με 3 προστατευόμενα τέκνα κατά 40%.

Δ. Άποροι:

Διατήρηση της μείωσης από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 κατά 50% για την πρώτη κατοικία των απόρων, όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η μείωση αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή τα κάτωθι δικαιολογητικά.

Ε. Μονογονεϊκές οικογένειες:

Διατήρηση της μείωσης 25% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 18.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. 

ΣΤ. Οικογένειες με 2 συζύγους μακροχρόνια άνεργους:

Διατήρηση της μείωσης κατά 50% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο των 6.000€.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζανάρτι
Μας δουλεύουνε .. Πληρώνουμε πολλά στην ΔΕΥΑΙ, για δημοτικά τέλη (δις και τρις) και η ανταπόδοση είναι ελάχιστη. Η καθαριότητα της πόλης είναι προβληματική και οι δημόσιοι χώροι παρατημένοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back